НОВИНИ

Европейска платформа срещу опасностите в интернет

България е сред трите държави в Европейския съюз с най-висок растеж в IT сектора за последните години. Това показват данни, представени от еврокомисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел на конференция с тема "Технологии и единен цифров пазар". Страната ни застава редом до Люксенбург и Полша. Оказва се обаче, че като цяло Европейският съюз изостава в сектора.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
20:26, 29.10.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

В областта на информационните технологии България се оказва отличник.

Йорданка Фандъкова - кмет на София: В последните години София се утвърди като лидер в Информационните и комуникационни технологии с над 40 000 заети в сектора.

Вместо 6-ца Европейския съюз обаче получи забележка от ресорния еврокомисар Мария Габриел.

Мария Габриел - еврокомисар по цифровата икономика и общество: Европа изостава спрямо САЩ и Китай, но Европа инвестира в пъти по-малко в изкуствен интелект и в киберсигурност спрямо САЩ и Китай. Конкретен пример - за киберсигурност нашето публично-частно партньорство е 1,8 милиарда евро, а Съединените щати за 2016 година са инвестирали 17 милиарда долара, за 2017 г. 30 милиарда долара.
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Говорим за 80 милиона европейски граждани, които нямат елементарни познания, свързани с информационните технологии.

Затова в рамките на европейска програма с български принос са заделени 700 милиона евро за образование от общ бюджет на стойност 9 милиарда евро. 2 милиарда от тях са планирани за киберсигурност.

У нас, по данни на ресорния отдел към ГДБОП, за последните 3 години е блокиран достъпът до над 30 000 страници, съдържащи сексуална експоатация на деца. Спрени са 3 милиона опита за достъп до такива страници от българското интернет пространство. Разбили и измама за 3 милиона лева. Хакери манипулирали мейлите между две фирми, за да променят банковите данни на едната и да получат предназначените за нея пари.

Експертите предупреждават да не отваряме линкове към банките си от съмнителни имейли. И най-важното - ако видим нередност, да сигнализираме в полицията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
30 художници от 20 страни представиха различни прочити на българската азбука
30 художници от 20 страни представиха различни прочити на българската азбука
Продължават протестите на майките на деца с увреждания
Продължават протестите на майките на деца с увреждания