Очакванията за хиляди посетители на 12-ти януари - когато е откриващото събитие на Пловдив като европейска столица на културата, е предизвикателство за органите на реда в града. Охраната на толкова мащабно събитие е свързано със сериозна организация. Как ще се осъществява допускането на публиката - вижте повече от директора на ОД на МВР - Пловдив старши комисар Атанас Илков, с когото разговаря нашият репортер Мариела Хубинова.

Пловдив

Специален новосформиран отряд към Общинския инспекторат в Пловдив ще следи за спазването на наредбите в града по време на цялата година, в която той е европейска столица на културата. Инспекторите ще работят с удължено работно време и ще увеличат броя на проверките, които ще са концентрирани в централната градска част, по пешеходната улица, квартал "Капана" и Стария град.

Като европейска столица на културата Пловдив ще привлече много туристи. Това пък може да изкуши търговците да увеличат броя на масите на открито, които са платили.

Таня Караджова, главен инспектор: Ще следим за спазване на одобрените схеми и на разрешенията на квадратурата на обектите, които ползват общинските терени. За тази цел от миналата година беше предприета една офанзива да маркираме заведенията по външните контури защото и човек, който не е толкова наясно може да види че това заведение е в нарушение, ако е изкарало маси извън очертанията, които са направени от нас.
Ангел Славов, директор на Общински инспекторат - Пловдив: Ще разчитаме и на гражданите, но и проверките ще бъдат малко повече през този период. Ще работят и до късно вечер за да може да обхванем всички мероприятия.

В града се очаква да дойдат и много улични артисти от цялата страна. Ако инспекторите хванат някой без необходимите разрешителни и извън определените от общината места, първо ще предупреждават, преди да съставят актове.

На 12 януари затварят идеалния център на Пловдив за автомобили

На 12 януари затварят идеалния център на Пловдив за автомобили

Идеалният център на Пловдив ще остане затворен за автомобили на 12-ти януари, когато е официалното откриване на Европейската столица на културата. В г...