Премиерът Борисов, вицепремиерът Бъчварова, еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос и директорът на Фронтекс Фабрис Леджери дадоха старт на новата мегаагенция. На откриването присъстваха и представители от турската гранична полиция. Беше показана част от техниката, която от днес застъпва дежурства по българо-турската граница. 190 офицери на Фронтекс също се включват в опазването й.

Бойко Борисов, министър-председател: Не бива да се приема, че днешното стартиране на ЕБГП е насочено срещу Турция. Напротив това трябва да е знак към всички в Европа, които си мислят, че споразумението с Турция не трябва да се спазва или да се развали. Над 3 млн. стоят малко по-нататък на 40-50 км. оттук. Няма гранична полиция, която да се справи с милиона мигранти. В последните 2 години Европа беше превърната в разграден двор. Ако си бежанец, минаваш спокойно, откъдето си искаш. Ние не искаме да превърнем ЕВропа в крепост, а да я превърнем в добре урегулирана система. Ние имаме милиони километри граници в ЕС, няма шанс да се защитим, ако в тази посока надолу, на Изток няма мир. Каквито и сили да сложим тук, виждате колко момчета имае, не само български граничари и военни. И виждат как се пази хиляди километра граница на България с Турция и с Гърция, със Сърбия, с Македония. Планини, гори, сега след половин месец снегове.

При откриването премиерът заяви, че стартът на новата Агенция не е насочен срещу Турция, напротив - било знак към всички, които мислят, че споразумението с Турция не трябва да се спазва или да се развали. 192-ма офицери на Агенцията ще дежурят на българо-турската граница, с джипове с термовизионни камери, екипи с кучета и самолет, снабден с камера за видеонаблюдение. Министър Бъчварова заяви, че България е успяла да не позволи вторични мигрантски потоци да преминат през България, а еврокомисарят Аврамопулос допълни, че новата Агенция е доказателство за това, че Европа може да действа заедно по отношение миграционната криза.

Димитрис Аврамопулос, еврокомисар по миграцията
Точно тук и точно сега официално поставяме началото на европейската гранична и брегова охрана и от правна и от оперативна гледна точка. Така Важното е, че ние изпращаме единен и ясен сигнал за волята си да опазим не само границите, но и нашите ценности като общност. Една от най-големите слабости на ЕС в началото на тази безпрецедентна ситуация се изразява в това страни като България, Италия и Гърция да бъдат подложени на сериозен натиск. Но тези страни не са са сами. Ние сме зад България в тези трудни моменти.
Бойко Борисов, министър-председател
Турция трябва да остана стратегически партньор на Европа. Нe бива да се приема, че днешното стартиране на европейката брегова гранична полиция е насочено срещу Турция.Напротив. Това трябва да е знам към всички в Европа, които си мислят, че споразумението с Турция не трябва да се спазва или развали.
Европейската гранична охрана започна работа от "Капитан Андрево" (СНИМКИ)

Европейската гранична охрана започна работа от "Капитан Андрево" (СНИМКИ)

Премиерът Борисов, вицепремиерът Бъчварова, еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос и директорът на Фронтекс Фабрис Леджери дадоха старт на н...

Газ-анализатори, системи туптящо сърце - последна дума на техниката, високопроходими джипове, екипи с кучета и граничари от Полша, Холандия, Германия и България. С такъв ресурс започва работа в България новата агенция - наследник на Фронтекс. Самолетът на Агенцията вече прави облитания над района на Свиленград.

Силите на Фронтекс включват и термовизионни камери, дошли от Полша. Тази термовизионна камера вече ще дава дежурства по българо-турската граница. Символ за ЕС, който показва, че държавите-членки могат да действат заедно в отговора на миграционната криза. Така еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос определи новата Европейска агенция за гранична и брегова охрана.

Димитрис Аврамопулос, еврокомисар по миграцията
Имаме съвместна отговорност да управляваме външните граници. Една от най-големите слабости на ЕС е, че страни като Италия, България и Гърция бяха и продължават да бъдат подложени на сериозен натиск.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова посочи, че България, като страна на първа линия, е положила огромни усилия, за да защити външните граници на ЕС, ангажирайки сериозен човешки и финансов ресурс. Новата Европейска агенция щяла да споделя и разузнавателна информация за заподозрени във връзка с тероризъм с България.

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи
Най-важното и ценното, според мен, е, че ще има възможност в кризисни ситуации да действа много бързо, когато има нужда от оперативна намеса. Практиките досега не бяха такива, а виждаме, че буквално за дни може да се промени ситуацията, натискът на отделните граници, и сега в регламента се дава възможност на Фронтекс да реагира по този начин.

Директорът на досегашната агенция за координиране на охраната по външните граници - "Фронтекс", Фабрис Леджери обясни, че всяка държава-членка ще трябва да участва в попълването на звеното за бързо разполагане от 1500 офицери.

Фабрис Леджери, директор на Фронтекс
Преди 1 година беше много трудно да получим офицери и техника. През септември 2015 г. Фронтекс поиска 775 гранични полицаи от страните-членки. Едвам събрахме половината. Но в течение на годината страните-членки преосмислиха участието си в мисиите на Фронтекс и успяхме да попълним резерва. Затова сме оптимисти, че звеното за бързо разполагане бързо ще бъде попълнено.

До 2020 г. новата Европейска агенция за гранична и брегова охрана ще заработи с 1000 служители и бюджет от над 320 милиона евро.