НОВИНИ

Европейската агенция за гранична и брегова охрана заработи от България

Премиерът Борисов, вицепремиерът Бъчварова, еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос и директорът на Фронтекс Фабрис Леджери дадоха старт на новата мегаагенция. На откриването присъстваха и представители от турската гранична полиция. Беше показана част от техниката, която от днес застъпва дежурства по българо-турската граница. 190 офицери на Фронтекс също се включват в опазването й.

bnt avatar logo
от БНТ
15:59, 06.10.2016
Чете се за: 02:37 мин.
У нас

При откриването премиерът заяви, че стартът на новата Агенция не е насочен срещу Турция, напротив - било знак към всички, които мислят, че споразумението с Турция не трябва да се спазва или да се развали. 192-ма офицери на Агенцията ще дежурят на българо-турската граница, с джипове с термовизионни камери, екипи с кучета и самолет, снабден с камера за видеонаблюдение. Министър Бъчварова заяви, че България е успяла да не позволи вторични мигрантски потоци да преминат през България, а еврокомисарят Аврамопулос допълни, че новата Агенция е доказателство за това, че Европа може да действа заедно по отношение миграционната криза.

Димитрис Аврамопулос, еврокомисар по миграцията
Точно тук и точно сега официално поставяме началото на европейската гранична и брегова охрана и от правна и от оперативна гледна точка. Така Важното е, че ние изпращаме единен и ясен сигнал за волята си да опазим не само границите, но и нашите ценности като общност. Една от най-големите слабости на ЕС в началото на тази безпрецедентна ситуация се изразява в това страни като България, Италия и Гърция да бъдат подложени на сериозен натиск. Но тези страни не са са сами. Ние сме зад България в тези трудни моменти.
Бойко Борисов, министър-председател
Турция трябва да остана стратегически партньор на Европа. Нe бива да се приема, че днешното стартиране на европейката брегова гранична полиция е насочено срещу Турция.Напротив. Това трябва да е знам към всички в Европа, които си мислят, че споразумението с Турция не трябва да се спазва или развали.
;

Газ-анализатори, системи туптящо сърце - последна дума на техниката, високопроходими джипове, екипи с кучета и граничари от Полша, Холандия, Германия и България. С такъв ресурс започва работа в България новата агенция - наследник на Фронтекс. Самолетът на Агенцията вече прави облитания над района на Свиленград.

Силите на Фронтекс включват и термовизионни камери, дошли от Полша. Тази термовизионна камера вече ще дава дежурства по българо-турската граница. Символ за ЕС, който показва, че държавите-членки могат да действат заедно в отговора на миграционната криза. Така еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос определи новата Европейска агенция за гранична и брегова охрана.

Димитрис Аврамопулос, еврокомисар по миграцията
Имаме съвместна отговорност да управляваме външните граници. Една от най-големите слабости на ЕС е, че страни като Италия, България и Гърция бяха и продължават да бъдат подложени на сериозен натиск.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова посочи, че България, като страна на първа линия, е положила огромни усилия, за да защити външните граници на ЕС, ангажирайки сериозен човешки и финансов ресурс. Новата Европейска агенция щяла да споделя и разузнавателна информация за заподозрени във връзка с тероризъм с България.

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи
Най-важното и ценното, според мен, е, че ще има възможност в кризисни ситуации да действа много бързо, когато има нужда от оперативна намеса. Практиките досега не бяха такива, а виждаме, че буквално за дни може да се промени ситуацията, натискът на отделните граници, и сега в регламента се дава възможност на Фронтекс да реагира по този начин.

Директорът на досегашната агенция за координиране на охраната по външните граници - "Фронтекс", Фабрис Леджери обясни, че всяка държава-членка ще трябва да участва в попълването на звеното за бързо разполагане от 1500 офицери.

Фабрис Леджери, директор на Фронтекс
Преди 1 година беше много трудно да получим офицери и техника. През септември 2015 г. Фронтекс поиска 775 гранични полицаи от страните-членки. Едвам събрахме половината. Но в течение на годината страните-членки преосмислиха участието си в мисиите на Фронтекс и успяхме да попълним резерва. Затова сме оптимисти, че звеното за бързо разполагане бързо ще бъде попълнено.

До 2020 г. новата Европейска агенция за гранична и брегова охрана ще заработи с 1000 служители и бюджет от над 320 милиона евро.

;
Бойко Борисов, министър-председател: Не бива да се приема, че днешното стартиране на ЕБГП е насочено срещу Турция. Напротив това трябва да е знак към всички в Европа, които си мислят, че споразумението с Турция не трябва да се спазва или да се развали. Над 3 млн. стоят малко по-нататък на 40-50 км. оттук. Няма гранична полиция, която да се справи с милиона мигранти. В последните 2 години Европа беше превърната в разграден двор. Ако си бежанец, минаваш спокойно, откъдето си искаш. Ние не искаме да превърнем ЕВропа в крепост, а да я превърнем в добре урегулирана система. Ние имаме милиони километри граници в ЕС, няма шанс да се защитим, ако в тази посока надолу, на Изток няма мир. Каквито и сили да сложим тук, виждате колко момчета имае, не само български граничари и военни. И виждат как се пази хиляди километра граница на България с Турция и с Гърция, със Сърбия, с Македония. Планини, гори, сега след половин месец снегове.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейската аутсорсинг асоциация връчва годишните си награди за първи път у нас
Европейската аутсорсинг асоциация връчва годишните си награди за първи път у нас
Премиерът Борисов не вижда логика в искането на оставка
Премиерът Борисов не вижда логика в искането на оставка