НОВИНИ

Европейската комисия даде на съд България и Испания за качеството на въздуха

Европейската комисия предяви искове срещу България и Испания пред Съда на Европейския съюз заради мръсния въздух. Мотивите са, че двете държави не успяват да защитят гражданите си от лошото качество на въздуха.

Цанка Николова
от Цанка Николова Д. Апостолова, Д. Петкова
17:51, 25.07.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Последните данни за серния диоксид, които България е предоставила пред Европейската комисия, показват трайно неспазване на пределно допустимите стойности в югоизточната част на страната, констатират от Еврокомисията. Именно там се намират четири от най-големите ни топлоелектрически централи. Еврокомисарят по въпросите на екологията Кармену Вела е категоричен, че стойностите постоянно се повишават, а при проблема със замърсяването на въздуха няма място за компромиси.

Кармену Вела, еврокомисар по въпросите на екологията: Миналата година предприехме мерки в държавите-членки, за да запазим здравето на хората. Година по-късно доказателствата за вредата от замърсяването на въздуха продължават да са налице. Но вече няма място за извинения. Искаме да видим решителни мерки.

През 2009-та заради непостигането на изискванията за нивата на серен диоксид Европейската комисия започна наказателна процедура срещу страната ни заради три проблемни района - Перник, Гълъбово и Димитровград. От екоминистерството са категорични, че в резултат на предприетите мерки от държавата и от собствениците на големи горивни инсталации се наблюдава значително намаляване на вредните емисии във въздуха. Към момента Гълъбово е единствената община, която има проблем със спазването на европейските изисквания,поясняват от министерството.

Хората в община Гълъбово,обаче, и днес се оплакаха от неприятната миризма във въздуха, която се усеща ежедневно.

Жител на Гълъбово: Тук не можем да седим. Какво горят не знам.
Жител на Гълъбово: Тя е много особена тази сяра. Не се диша направо.
Жител на Гълъбово: Зависи времето. Ако има вятър, е замърсено, ако няма, не замърсява.

Последното замърсяване на въздуха в Гълъбово беше в началото на юли заради силен вятър. Тогава обаче данните от пункта за контрол на качеството на въздуха, не показаха превишаване на средночасовите норми. Освен срещу България дело ще бъде заведено и срещу Испания. Проблемът там е, че не се спазват пределно допустимите стойности на азотен диоксид.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изключиха Атака от коалиция Обединени патриоти
Изключиха "Атака" от коалиция "Обединени патриоти"
ДРУГИТЕ новини: Еко Кариерен Кошер
ДРУГИТЕ новини: Еко Кариерен Кошер