НОВИНИ

​За първи път в историята на ЕС: Брюксел реши да отделя милиарди за отбрана

Европейската комисия започва да отделя по 5,5 милиарда евро годишно след 2020 година за отбрана. Това е част от новата стратегия на Брюксел за обща европейска отбрана, представена днес. Подобно на Бялата книга за бъдещето на Евросъюза, Брюксел оповести днес и три сценария за бъдещето на европейската отбрана.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:15, 07.06.2017
Чете се за: 00:50 мин.
По света

За първи път в историята на ЕС Брюксел реши днес да започне да отделя милиарди евро за обща европейска отбрана. Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини представи днес документ за размисъл за бъдещето на европейската отбрана след напускането на Великобритания. Според нея защита на територията на ЕС е работа на НАТО, но ЕС може да допринесе към собствената си сигурност.

Федерика Могерини - върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността: Много държа да бъда ясна по един конкретен въпрос. Дори най-амбициозният сценарий, представен в обсъждания документ, не цели да замени сътрудничеството с НАТО.

Предвижда се Европейският фонд за отбрана да помогне на държавите от ЕС по-ефективно да изразходват средствата за отбранителни способности, като се ограничи дублирането на разходи. Ще се финансират проекти за изследвания в приоритетните области за отбраната като електроника или роботика.

Юрки Катайнен - заместник-председателят на ЕК: Дори и ако всички страни от ЕС и тези, които принадлежат към НАТО започнат да отделят по 2% от БВП за отбрана, аз не бих искал те да го правят поотделно. Защото два процента от БПВ изразходвани от всяка страна поотделно ще донесе по-малко сигурност отколкото, ако част от парите се използват заедно от всички страни.

Фондът ще насърчи държавите от ЕС към съвместно придобиване на отбранителна техника и технологии като дронове или вертолети. Според Комисията в Европа има повече производители на вертолети, отколкото правителства, които да ги купуват. Липсата на сътрудничество в обраната струва на европейските икономики от 25 милиарда до 100 милиарда евро годишно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова стратегия за ядрена енергетика
Нова стратегия за ядрена енергетика
Проведе се учение в Сарафово за откриване на взривни вещества
Проведе се учение в Сарафово за откриване на взривни вещества