НОВИНИ

Европейската комисия представя днес доклада си за България

Европейската комисия ще представи поредния доклад за България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка. В черновата се оценяват положително предприетите стъпки за реформи в съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност, и се критикува ВСС.

Владислав Велев
от Владислав Велев
06:27, 27.01.2016
Чете се за: 00:55 мин.
По света
европейската комисия представя доклада българия

Докладът изглежда ще бъде по-мек от очакваното от някои политици в България. В черновата на документа се отбелязва напредъка в съдебната реформа, добра е оценката за стратегията за борба с корупцията по високите етажи. Подчертава се, че намеренията са хубави, но е важно през 2016 г. да има резултати от прилагането на тези стратегии. Европейската комисия приветства идеята на премиера Бойко Борисов в процеса на реформи да бъдат привлечени експерти от Брюксел.

Прочетете ТУК ПЪЛНИЯ ТЕКСТ НА ДОКЛАДА

Докладът критикува работата на ВСС и това, че той се сезира за скандални случаи бавно и едва след силен обществен натиск. Общественото доверие към правосъдието остава ниско, пише в документа. Европейската комисия очаква да бъдат приети промените в Закона за съдебната власт, очаква да се вземат мерки и за решаване на проблема с претовареността на някои съдилища. В същото време се отчитат промените в системата за случайно разпределение на делата.

Европейската комисия препоръчва да се направи и преглед на работата на прокуратурата, очаква и да види окончателни присъди по знакови дела.

Борбата с организираната престъпност вече не заема такова голямо място в доклада, както предишни години. Това, изглежда, означава, че проблемите в тази област намаляват.

Европейската комисия отбелязва, че през 2015 г. е започнало връщане към процеса на реформи, който преди това е бил в застой в продължение на година.

Докладите за правосъдие и вътрешни работи за България и Румъния се изготвят всяка година от Европейската комисия, като имат за цел да посочат недостатъците в тези области. Преди присъединяването им към Европейския съюз двете страни се съгласиха на такава система на наблюдение от Европейската комисия.

Прочетете тук Техническия доклад (копие на английски език)

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Французите стачкуват
Французите стачкуват
ВСС се събира на заседание след поисканото им разпускане
ВСС се събира на заседание след поисканото им разпускане