НОВИНИ

Европейска седмица на спорта в девет български града

От днес у нас започва Европейската седмица на спорта. Инициативата е част и от кампанията София - Европейска столица на спорта 2018-а и включва различни спортни игри и мероприятия в девет града. Началото беше дадено тази сутрин в София със спортно изложение в Борисовата градина от министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева Оператор: Камен Розов
17:57, 23.09.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Въпреки лошото време тук в София, интересът към спортните инициативи, които буквално са зад всеки ъгъл е доста голям. Това, обаче не бива да ни радва, тъй като по последни данни физически активните българи са едва 3%. Като причина за тази негативна тенденция, се посочват финансови причини, както и липсата на достатъчно време. Каквато и да е истината, обаче, през следващите няколко дни оправдание за онези, които харесват спорта няма.

Причината е, че от днес до 30 септември България е част от Европейската седмица на спорта. Освен София, в инициативата се включват и други големи градове, сред които Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Благоевград и Враца. Програма за спортните инициативи във всеки един от тях, може да бъде намерена в Интернет.

А иначе тук в София събития в подкрепа на по-активния начин на живот започнаха още от сутринта. Въпреки неблагоприятното време, ентуасиасти поеха на поход до хижа „Момина скала“ от квартал Княжево. Официалното откриване на събитията, посветени на Европейската седмица на спорта пък беше в Борисовата градина. На него водещите спортни федерации представят възможностите за практикуване на техните спортове на територията на София.

А иначе ние се намираме на може би най-екстремното спортно събитие от цялата палитра инициативи, които предстоят в идните дни. Скок с бънджи или върху въздушна възглавница, катерене на стена или спускане с въже -това са само част от по-нетрадиционните спортове, които тазгодишното издание на „Еxtreme fest” предлага на посетителите си.

Утре предстои може би кулминацията, която е насочена по-скоро към любителите на високите скорости-едни от най-добрите автомобилисти в България ще направят дрифт шоу по улица „Гурко“, което навярно ще причини и известни затруднения в трафика в късния следобед.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радикалната левица протестира срещу реформата на президента Макрон (СНИМКИ)
Радикалната левица протестира срещу реформата на президента Макрон (СНИМКИ)
Ангела Меркел се опитва да привлече колебаещите се избиратели
Ангела Меркел се опитва да привлече колебаещите се избиратели