НОВИНИ

Европейската централна банка ще запази статуквото, сочи анкета

Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да променя своята политиката на днешното си заседание, въпреки че расте натискът институцията да вземе допълнителни мерки. Такова е мнението на мнозинството анкетирани от Ройтерс дилъри на европейския валутен пазар.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
08:30, 20.10.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света
европейската централна банка запази статуквото сочи анкета

ЕЦБ може да обсъди технически корекции в схемата си за изкупуване на активи, но решението може да бъде отложено до декември, посочиха източници, запознати с дискусиите.

Инфлацията в еврозоната бе малко под 0,4 на сто през септември на годишна база - доста под целевия таван от 2 процента. Въпреки това 15 от 19-те анкетирани дилъри посочват, че ЕЦБ ще остави без промяна политиката си.

Останалите четирима очакват ЕЦБ да обяви удължаване на месечната си програма за изкупуване на облигации след засега крайния срок март 2017 година.

На въпрос какво ще предприеме ЕЦБ до края на годината 11 от 19-те запитани отговориха, че институцията няма да променя политиката си, а останалите очакват удължаване на програмата за изкупуване на облигации или увеличаване на месечните покупки на активи, или и двете.

На предходното си заседание в началото на септември институцията остави без промяна водещите си лихви на исторически минимални равнища, докато обмисля следващите си ходове в борбата с трайно ниската инфлация и се опитва да гарантира, че икономиката на еврозоната ще продължи да нараства.

ЕЦБ запази нулевото равнище на основната лихва по рефинансиране, лихвата за депозитите остава минус 0,4 на сто, а маргиналната лихва - на ниво 0,25 на сто. Тя не промени и обема на програмата си изкупуване на активи - 80 млрд. евро месечно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Македонски вестник: Как така ние крадем, а гърците не крадат българската история
Македонски вестник: Как така ние крадем, а гърците не крадат българската история
Мъж е загинал при пожар в жилищен блок в Пловдив
Мъж е загинал при пожар в жилищен блок в Пловдив