НОВИНИ

Европейски лидери изразиха подкрепата си към Испания

Съчувствие и подкрепа към испанците изразиха в един глас и много европейски лидери. За пореден път заклеймиха те тероризма и обявиха, че страхът няма да надделее.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
15:50, 18.08.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер нарече извършителите страхливци, а делото им - варварски акт и увери, че Европейската комисия е на разположение и е готова да предостави на испанските власти помощ и подкрепа. „Ние няма да се поддадем на страха“, каза той и сподели, че мисли за онези, които са жертвали живота си, за да помагат на другите и за силите на реда.

Френският президент Еманюел Макрон изрази „солидарността на Франция за жертвите на трагичното нападение в Барселона“.

Германският канцлер обяви, че след обмисляне и колебание на въпроса, е решила да не прекратява предизборната си кампания преди парламентарните избори след месец, заради нападенията в Испания, и е призовала и останалите лидери на партии да продължат с митингите.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Обединени сме в решимостта си да не позволим тези убийци да ни отклонят от нашия път, от нашия начин на живот. Особено Барселона - тя представлява с пълна сила този начин на живот, на който ние държим. Красота, толерантност, радост от живота, мирни срещи на хора от всички страни, от всички култури. Тероризмът може да ни накара да сме тъжни и да ни боли, както сега в Испания, но няма да надделее над нас.

Съперникът ѝ Мартин Шулц от Социалдемократическата партия изтъкна, че трябва да се изпрати послание на извършителите, че няма да победят.

Кметът на Ница, чиито жители наскоро преминаха през подобно изпитания, обяви, че градът е с Барселона и съчувства на жертвите на позорното нападение.

В Москва стотици хора оставиха цветя пред испанското посолство в знак на съпричастност с мъката на хората в Барселона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арт център популяризира младите таланти на Варна
Арт център популяризира младите таланти на Варна
Заловен е четвърти заподозрян за атентата в Барселона
Заловен е четвърти заподозрян за атентата в Барселона