НОВИНИ

Европейски лидери участваха в енергийна среща на върха в Лисабон

Лидерите на Франция, Португалия и Испания проведоха тристранна среща в Лисабон, посветена на енергийни въпроси. В центъра на разговорите им са били начините за доставки на природен газ.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:55, 28.07.2018
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Франция, Испания и Португалия напредват с плановете си да диверсифицират енергийните си източници. Това може да означава по-голям внос на втечнен природен газ от САЩ. Различните възможности обсъдиха на тристранна среща в Лисабон френският президент Еманюел Макрон, испанският министър-председател Педро Санчес и португалският премиер Антониу Коща.

Антониу Коща, министър-председател на Португалия: Днес потвърдихме нашата ясна и амбициозна политическа цел - интерконекторите между Иберийския полуостров и Европа да се увеличат с 10% до 2020 г. и с 15% до 2030 г. Като първа стъпка за постигането на това, подписахме договор за 570 млн. евро за изграждането на електрическа връзка с Франция.

Голямата идея е да бъде построена инфраструктура, която да позволи да се внася, съхранява и пренася природен газ, включително по нови тръбопроводи.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Фокусът е върху енергийната независимост и климата. И когато говорим за междусистемни връзки, мисля, че можем да изградим европейска стратегия.

Стратегията би спомогнала да се намали зависимостта на Европа от руския газ.

Педро Санчес, министър-председател на Испания: Има напредък относно желанието ни Европейският съюз да финансира и други проекти, които биха могли да бъдат завършени през следващото десетилетие.

Трите страни гледат на газа като на временен заместител в контекста на все по-засиленото им преминаване от въглища към възобновяеми енергийни източници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцки политици: Има доказателства, че умишлен палеж е причинил пожарите
Гръцки политици: Има доказателства, че умишлен палеж е причинил пожарите
Скандалният охранител на Макрон призна, че е извършил предателство към него
Скандалният охранител на Макрон призна, че е извършил предателство към него