Европейският парламент вече започна работата си. Първите нови групи вече са налице. Крайнодесните евроскептични се обединиха в групата "Идентичност и демокрация". Либералите смениха името си на "Обнови Европа" заради Макрон, чиито евродепутати влязоха в тяхната група.

Не се сбъдна мечтата на Матео Салвини и Марин льо Пен да сформират по-голям блок и да привлекат в него и управляващите партии в Унгария и Полша - "Фидес" на Виктор Орбан и "Право и справедливост" на Ярослав Качински, както и британската "Брекзит" на Найджъл Фараж.

Въпреки това блокът "Идентичност и демокрация" се оформя като пета политическа сила в Европейския парламент.

Либералите смениха името си заради Макрон, чиито евродепутати влязоха в тяхната група. Очевидно той не искаше в името да фигурира "либерали" заради лоши конотации в самата Франция.

Парламентът заработи, а представителите на първите четири политически сили в него - "Европейската народна партия", "Партията на европейските социалисти", либералите от "Обнови Европа" и "Зелените", вече преговарят по конкретни политики, за да се оформи управленската програма за следващата Еврокомисия.

Евроскептиците в Европарламента създадоха нова политическа група

Евроскептиците в Европарламента създадоха нова политическа група

Крайнодесните партии в Европейския парламент се обединиха в нова политическа група, която ще не нарича "Идентичност и демокрация". Сред партиите, чиит...

Кой ще е следващият председател на Европейската комисия?

Еманюел Макрон предложи Ангела Меркел за председател на Европейската комисия, но това беше по-скоро опит от страна на френския президент да подкопае кандидатурата на водещия кандидат на ЕНП Манфред Вебер, зад когото стои и Ангела Меркел. Самата тя не е давала знаци, че иска да сменя Берлин с Брюксел. Същото каза и председателят на настоящата европейска комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за "Политико" преди няколко дена, че няма информация Меркел да се кандидатира. От самата ЕНП обявиха, че нямат План Б освен кандидатурата на Манфред Вебер.

Засега на масата са Вебер, кандидатът на социалистите Тимерманс и на либералите Вестегер. Водят се разговори в различни формати между европейските лидери.

Миналата седмица се срещнаха шестима европейски лидери - по двама представители от трите големи политически семейства. Водят се разговори между лидерите на Вишеградската четворка, на южните държави, но засега няма пробив по въпроса, кой трябва да бъде председател на следващата Европейската комисия.

Разбира се, това трябва да решат европейските лидери на срещата на върха на 20 юни, но в Брюксел упорито се говори, че и на тази среща няма да бъде взето конкретно решение и евентуално то ще бъде взето на извънредна среща на върха на 30 юни - ден преди да започне първата сесия на новия Европейски парламент в Страсбург, който трябва да избере също своя председател.