НОВИНИ

Западните държави се питат какво сбъркаха в интеграционната си политика

За разлика от Доналд Тръмп, европейските лидери не с разговаряли лично с Ердоган след проведения референдум. Говорител на ЕК потвърди, че нито Жан-Клод Юнкер, нито Доналд Туск са се чували с Ердоган. В Брюксел са по-скоро притеснени от сигналите за нарушения, които идват от международните наблюдатели от съвета на Европа.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:10, 18.04.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света
Маргаритис Схинас говорител на ЕК: "Що се отнася до смъртното наказание - не е необходимо да повтарям нещо, което се знае. Връщане на смъртното наказание не е просто червената линия, а най-червената от всички червени линии, ако мога така да се изразя. Подчертаваме необходимостта от това да се спазват демокрацията, човешките права, основните свободи и правото на всеки на справедлив съд в съответствие с европейските конвенции. Ние недвусмислено отхвърляме смъртното наказание, това е една от основите на ЕС, на нашите принципи, закони и въобще на всичко, на което ЕС е символ в днешния свят."

Отношенията между Турция и ЕС са доста сложни. Ако Ердоган върне смъртното наказание пътят на Турция към Европа ще бъде затворен.

Александер граф Ламбсдорф заместник-председател на ЕП: "Турция заяви, че вече не желае да бъде кандидат на еврочленство. Разформироването на демокрацията е ясна декларация в този смисъл. Затова е крайно време германското правителство да настоява за прекратяване на тези преговори и за поставяне на отношенията с Турция на нова, по-честна основа."
Манфред Вебер председател на групата на Европейската народна партия в Европарламента: "Въпреки всичко ние се нуждаем от тях като партньор. Турция е съсед и партньор. накъдето и да върви страната, трябва да намерим начин да решим проблемите заедно с тях."

Европейските правителства реагираха единно, макар и с предпазливи реакции. Западните държави се питат какво сбъркаха в интеграционната си политика, за да гласуват толкова хора "за" на референдума. Това, което се предлага и е актуално в Белгия и Холандия е отмяната на двойното гражданство.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво ще се случи с хората с двойно гражданство след референдума в Турция?
Какво ще се случи с хората с двойно гражданство след референдума в Турция?
Тръмп затегна режима за визите H-1B
Тръмп затегна режима за визите H-1B