НОВИНИ

Европейски съвет за външна политика: Европа показва единна политика спрямо Русия

Някъде в Европа виждат военна заплаха от Русия. Другаде като - в Австрия, смятат Русия повече за партньор. В Германия и Франция, колосите на Евросъюза, са на мнение, че санкциите постепенно трябва да бъдат смекчени, за да бъде Русия окуражена. В Унгария политическите елити са твърдо против санкциите, а в България малко ги подкрепят.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
09:55, 02.12.2017
Чете се за: 02:21 мин.
По света

Въпреки различията, изследването на Европейския съвет за външна политика установява изненадващо и за авторите му единство по повод подкрепата за общата европейска политика към Русия, обвързана със санкциите и изпълнението на Минските споразумения за Източна Украйна. Никоя страна от 28-те няма намерение да разрушава консенсуса.

Кадри Лийк, Европейски съвет за външна политика: Причините са различни. Някои смятат, че Европейския съюз трябва да демонстрира повече твърдост в осъждането на незаконната анексия на Крим, други разбират, че руският въпрос е много важен за някои страни членки и искат да демонстрират солидарност, дори Русия да не е толкова важна за тях. Не очаквах толкова силно единство, което нашето изследване очерта.

Няма ли умора от санкциите в Европейския съюз?

Кадри Лийк, Европейски съвет за външна политика: Опитахме се да намерим връзка между това колко страните са загубили в търговията си и какво мислят за санкциите. Стана ясно, че няма такава връзка. Страните, които най-много са загубили, са твърдо за санкциите. Освен това мисля, че Европа започва да свиква със санкциите. Това, което страните са загубили от контрасанкциите на Русия, са го компенсирали или с други пазари или просто намират други пътища до Русия през Беларус или Казахстан.

Изследването, извършено сред политическите елити на страните-членки, установява, че серия от събития - не само анексията на Крим, коренно са преобърнали отношението към Русия.

Кадри Лийк, Европейски съвет за външна политика: За мен беше интересно, че 2016 година послужи като сигнал за всички в Европа. Попитахме как възприятията във вашите страни са се променили и повечето страни отговориха - ", да, ние станахме много повече внимателни по повод руска намеса във вътрешните ни работи. Не знаем дали това наистина се случва, но намесата по време на американските избори и случаят с измислената новина за изнасиленото от мигранти руско момиче Лиса в Германия ни накара да бъдем много по-внимателни".

Журналист по професия, Кадри Лийк е родом от балтийска Естония, където антируските настроения имат исторически корени. В изследването Прибалтийските страни са и най-критични към Русия. Според Кадри Лийк тази политика има рационално обяснение.

Кадри Лийк, Европейски съвет за външна политика: Всичко започна след оранжевата революция в Украйна през 2004 г. През 2005 г. Русия създаде първата си институция в Кремъл, призвана към намеса в делата на другите съседни страни. Фокусът беше Балтийските страни и ОНД.

Как се вижда образът на България в изследването?

Кадри Лийк, Европейски съвет за външна политика: България изглежда една от естествено разделените по повод Русия страни. Едното течение смята, че Русия е заплаха за западния ред и взима твърдo страна на западния либерален ред, а другото течение вижда Русия като приятел по исторически причини и има много повече симпатии към Русия. Но и двете течения не са създадени от Русия, те си имат местен произход"

България заедно с Полша, Прибалтийските страни, Полша, Унгария, Германия и Швеция е сред tezi, които най-силно допускат възможна руска намеса: чрез хакерски атаки, бизнес-връзки, финансиране, манипулиране на местните медии и пропаганда.

Кадри Лийк, Европейски съвет за външна политика: Какво, според мен, иска Русия? Тя не е доволна от международния ред след студената война, от еднополярния свят, воден от Запада, от акцента му върху човешките права, от акцента му, че всяка страна може сама да избере с кого да се съюзява, от хуманитарните интервенции, цветните революции. Тя се опитва да ерозира този ред, но не за да предизвика хаос. Смятам, че целта на Русия е друг световен ред.

Ще продължи ли Русия да бъде разделящ фактор в Европа?

Кадри Лийк, Европейски съвет за външна политика: Русия използва пукнатините в Европа, които вече ги има. И това стана ясно при нашето проучване. Русия не създава нови разделителни линии или нови проблеми, но се вкопчва в това, което го има и се опитва да го ескалира - антиимигрантските настроения, расовото напрежение като в Америка, Брекзит.

Всъщност дебатът за отношенията на Европа с Русия тепърва предстои - когато паднат санкциите, казва Кадри Лийк. Това ще бъде и истинският тест за европейското единство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Гл. комисар Николай Николов: Най-сериозна беше обстановката в и около столицата
​Гл. комисар Николай Николов: Най-сериозна беше обстановката в и около столицата
Продължават проверките в магазините за коледна украса и пиротехника
Продължават проверките в магазините за коледна украса и пиротехника