НОВИНИ

Европейски университети представят образователните си програми във Варна

За втора година Варна е домакин на изложението „Европейско образование“. 25 университета от Западна Европа и България представиха бакалавърските и магистърските си програми. Много от кандидат-студентите предпочитат да продължат образованието си в западни университети. Причините са много, но основната е възможността за по-добра реализация. Данните сочат, че младите хора започват работа няколко месеца след дипломиране си.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Мартин Николов / Деян Овчаров
18:55, 03.10.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Образованието в западните университети предлага повече перспективи, убедени са учениците, които събираха информация за възможностите, които предлагат представените на изложението висши училища. Те смятат, че у нас не могат да намерят специалностите, които искат да учат, имат по-голям шанс да се реализират на Запад и че в България е скъсана връзката между образование и реализация.

Според организаторите на изложението, таксите в западните университети са напълно достъпни. Мит е, че в чужбина могат да учат само децата на заможни родители.

Ели Тончева, управител на консултантска агенция и организатор на изложението
„Европейско образование 2017“: "Около 98 процента от нашите кандидати разчитат на студентско финансиране, предоставено от съответните държави под формата на заеми, стипендии или друга финансова помощ."

Българските студенти в чужбина имат възможност да работят докато следват, без да имат нужда от специално разрешително.

Виктор Питърс, Университет за приложни науки, Холандия:
"Всяка година двама-трима ученици от България се записват да учат информационни технологии в нашия университет."
Камила Харебашвили, Университет на Борнемут, Англия:
"Имаме много връзки с работодатели, което помага на студентите да получат съответното образование и умения, за да започнат веднага работа след като завършат."

Образованието в чужбина е обвързано с нуждите на икономиката. Програмите за обучение се изготвят съвместно с професионалните гилдии. Затова младежите у нас да предпочитат да учат в западните университети.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Париж - Ню Йорк за половин час
ДРУГИТЕ новини: Париж - Ню Йорк за половин час
Бойко Борисов: Искаме Балканите да станат пример в Европа за мир и стабилност
Бойко Борисов: Искаме Балканите да станат пример в Европа за мир и стабилност