НОВИНИ

По-ниска честота на тока забави часовниците в Европа

Спор между Косово и Сърбия буквално предизвика изоставане на часовниците в Европа. От средата на януари закъснението достига шест минути заради трайно отклонение от стандартната за Европа честота от 50 херца. Дисбалансът в европейската енергийна мрежа е предизвикан от дефицит на електроенерия в Косово, останал непокрит от Сърбия, съобщи Европейската асоциация на операторите на електропреносни мрежи.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:28, 07.03.2018 (обновена)
5258
Чете се за: 00:44 мин.
По света

От Испания до Турция и от Полша до Холандия - засегнати са общо 25 европейски страни, свързани в обща електрическа мрежа, която работи на синхронизирана честота. От нея зависи точността на радиобудилници, таймери на микровълнови фурни и други битови уреди, захранвани от мрежата с 50 импулса на всяка секунда. Отклонението макар и само с няколко хилядни от херца, продължава седмици и неизбежно натрупва закъснение при хронометрите с централно захранване.

Клер Камю - Европейска асоциация на операторите на електропреносни мрежи: Проблемът е свързан с баланса в района на Югоизточна Европа, в много конкретна зона. Липсата на баланс между търсенето и производството отслабва честотата на европейската мрежа и забавя часовниците, базирани на електрическа честота.

По закон Сърбия трябва да покрива нуждите на Косово от електричество, но не го прави поради редица разногласия след отделянето на бившата провинция. Според неназован източник конкретния спор засяга електроснабдяването на сръбски анклав в Косово.

Клер Камю - Европейска асоциация на операторите на електропреносни мрежи: Закъснението ще бъде компенсирано след известно време, организациите, които отговарят за европейската електрическа мрежа ще координират действията си, за да се компенсира закъснението.

Европейската асоциация на електропреносни оператори се надява Косово и Сърбия да нормализират производството до края на седмицата. Проблемът обаче ще изчезне напълно в рамките на месец, а дотогава ще е нужно ръчно сверяване на електрическите часовници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евродепутатът Емил Радев за казуса ЧЕЗ: Държавата не може да развали тази сделка
Евродепутатът Емил Радев за казуса ЧЕЗ: Държавата не може да развали тази сделка
Валери Симеонов с критики към визитата на руския патриарх Кирил
Валери Симеонов с критики към визитата на руския патриарх Кирил