НОВИНИ

Европейските депутати ще гласуват за председател на парламента

Днес горещата точка за Европа ще бъде в Страсбург. След вчерашното, белязано от протести учредяване на новия Европейски парламент, депутатите избират свой председател.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:15, 03.07.2019
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Първият ден от работата на новия ЕП беше беляза от протести. Извън сградата недоволството си изразиха привърженици на бившия лидер на Каталуния - Карлес Пучдемон, който не беше допуснат до ЕП. А по време на откриването на сесията и химна на Европа, депутатите от Партията Брекзит обърнаха гръб на трибуната. Имаше и такива, които демонстративно не станаха от местата си.

Днес евродепутатите трябва да изберат председател. За да бъде утвърден кандидатът трябва да получи абсолютно мнозинство. Ако след три гласувания това не се случи, в четвъртото участват само двамата претенденти, получили най-голяма подкрепа.

;

Според предварителната информация със сериозни шансове е италианецът Давид Сасоли, германката Ска Келер и испанката Сира Рего. След тридневни тежки преговори лидерите на ЕС одобриха и пакет кандидати за основните институции.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: Избрахме две жени и двама мъже за четирите ключови позиции - перфектен баланс по пол. Много съм щастлив. В крайна сметка Европа е жена!

Предложението им е председателският мандат на Европарламента да се раздели между Манфред Вебер и Сергей Станишев. Евродепутатите ще трябва да одобрят и останалите кандидатури - za председател на Европейската комисия те предлагат германката Урсула фон дер Лайен. Ако тя получи зелена светлина ще е първата жена на поста. Председател на Европейския съвет - белгиеца Шарл Мишел, за върховен представител по въпросите на външните работи и сигурността - испанеца Жозеп Болер, а председател на Европейската централна банка ще бъде французойката Кристин Лагард.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки жертви след атака срещу имигрантски лагер в Либия
Десетки жертви след атака срещу имигрантски лагер в Либия
Гледайте на живо: изслушването на кандидатите за генерален директор на БНТ
Гледайте на живо: изслушването на кандидатите за генерален директор на БНТ