НОВИНИ

Европейските институции се споразумяха за промените в пакета "Мобилност"

Европейският парламент, Комисия и Съвет гласуваха промените в пакета "Мобилност", против които лобира България през последните 3 години.

Александър Марков
от Александър Марков Десислава Апостолова
14:21, 12.12.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

На междуинституционалните преговори, известни като триалог, европейските институции са гласували шофьорите на ТИР-ове да спят в камионите не повече от 45 часа, а през останалото време да нощуват в хотел.

Шофьорът трябва да се връща в родната си страна на 4 седмици, а камионът - на 8 седмици. Според председателката на Транспортната комисия в ЕП, с промените се слага край на фирмите пощенски кутии.

За да влезе окончателно в сила, пакетът "Мобилност" трябва да бъде одобрен още веднъж от Съвета и Парламента.

Транспортният министър Росен Желязков се очаква да даде брифинг в министерството.

Йордан Арабаджиев, Съюз на международните превозвачи: За нас това е в пълно противоречие със заявената цел на новата ЕК, че ще се борим за зелена Европа, за зелен континент и в същото време приемаме текстове, които пък увеличават значително вредните емисии в Европа, така че това е основното, за което ние считаме, че Транспортната комисия, и въобще на триалога, има лицемерие.
Херена Виркунен, ЕНП, докладчик по пакет "Мобилност", ЕП: Мисля, че постигнахме много балансиран компромис по Пакета "Мобилност". Имаме минимални социални правила за тежкотоварните превози и строг контрол. В бъдеще ТИР-овете ще бъдат оборудвани освен всичко друго с "умни тахографи". Така ще бъдем сигурни, че всички спазват правилата на единния пазар.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха 32-годишен мъж, издирван за убийство в Бургас
Задържаха 32-годишен мъж, издирван за убийство в Бургас
Четирима арестувани при спецакция срещу сексуална експлоатация на деца онлайн
Четирима арестувани при спецакция срещу сексуална експлоатация на деца онлайн