НОВИНИ

Европейските институции търсят формула за излизане от ситуацията с Гърция

Задкулисни сондажи са в ход по инициатива на европейските институции, чиято цел е да бъде намерен вариант за излизане от безизходната ситуация, в която са изпаднали сега преговорите по външното финансиране на Гърция, пише в. "Катимерини" в кореспонденция от Брюксел.

bnt avatar logo
от БТА
09:37, 08.02.2017
Чете се за: 01:12 мин.
По света
европейските институции търсят формула излизане ситуацията гърция

Изданието цитира гръцки и европейски източници, според които сондажите били инициирани от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и от ръководителя на Еврогрупата Йерун Дейселблум.
Междувременно Дейселблум изразил несъгласие с появилия се вчера песимистичен доклад на МВФ за Гърция, по чиито заключения има разединение във фонда и несъгласие сред европейските институции.

Реформите разединиха кредиторите на Гърция. Атина се противопоставя на исканията за реформиране на пазара на труда, а МВФ не е на едно мнение с европейските лидери за степента, в която гръцкият дълг следва да бъде облекчен.

Дейселблум казал, че "страната върви по-добре, отколкото преценява фондът". Той дори изказал учудване от "жестоките" рестрикции, които фондът предлагал с мотива, че дългът на Гърция е непосилен.
Смята се, че целта на това задкулисие е да бъде намерена компромисна формула, която да удовлетворява всички страни при изпадналото в безизходица договаряне на следващите траншове от финансовата помощ за Гърция в рамките на третия спасителен пакет.

В. "Вима" цитира финансовия министър Евклидис Цакалотос, който също реагирал критично на доклада на фонда. В свое писмо до институцията Цакалотос отбелязва, че докладът игнорирал напредъка, постигнат от правителството по отношение на реформите.

Атина се противопоставя на исканията на фонда за нови рестрикции, тъй като смята, че те са "ирационални", а премиерът Ципрас заяви, че целта на неговото правителство е да осигури участие на страната в програмата за количествени облекчения на Европейската централна банка, посочват още изданията.

В. "Нафтемборики" пише, че въпреки сондажите ситуацията около договарянето на Гърция с нейните кредитори продължава да е неясна и че все още е неизвестно кога ще приключи проверката на гръцката помощна програма, която е условие за продължаване на финансовата помощ. Според изданието желанието на всички било решението на този казус да бъде намерено преди изборите в Европа.

Гръцки електронни издания поместват днес и отзиви в немскоезични медии, които коментират, че правителството в Атина не е изпълнило или отчасти е реализирало договорените с кредиторите реформи, поради което се е стигнало до сегашния застой на преговорите, и че в момента Ципрас бил изправен пред това да избира дали да приеме исканите от него нови мерки за икономии или да поиска предсрочни избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Червеният кръст раздава хранителни помощи в Девня от днес
Червеният кръст раздава хранителни помощи в Девня от днес
Тази вечер В кадър: Енергетика под пара
Тази вечер "В кадър": "Енергетика под пара"