НОВИНИ

Европейските избори започват от Холандия и Великобритания

Поредно сътресение заради Брекзит - лидерът на Камарата на общините Андреа Ледсъм подаде оставка. Причината - категоричното ѝ несъгласие с новото предложение на Тереза Мей за сделка за развода. На този фон утре в Холандия и Великобритания ще са първите държави в ЕС, в които ще се гласува за европейски избори. В петък до урните ще отидат гласоподавателите в Ирландия и Чехия, в събота - в Латвия, Малта и Словакия. В останалите 21 държави-членки, сред които е и България, изборите са в неделя.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
22:43, 22.05.2019
Чете се за: 00:47 мин.
По света
европейските избори започват холандия великобритания

Над 48 милиона са имащите право на глас във Великобритания. Те ще избират 73-ма британски евродепутати от общо 751-членния Европейски парламент. Лондон беше принуден да организира евроизбори, след като британският парламент не успя да ратифицира навреме споразумението за Брекзит и страната поиска отлагане на напускането на Европейския съюз.

Ако Великобритания все пак напусне, част от британските депутатски кресла ще бъдат разпределени сред останалите държави и Европейският парламент ще се състои от 705 евродепутати.

Според социологическите проучвания на Острова най-новата британска "Партия за Брекзит" на отявления евроскептик Найджъл Фараж ще бъде големият победител на изборите. Втори са лейбъристите на Джеръми Корбин, а трета е управляващата консервативна партия на Тереза Мей.


;

В Холандия по традиция се гласува през седмицата, а не в неделя, затова и изборите са утре. Близо 13 милиона холандци ще избират 26 евродепутати, които след Брекзит те ще станат 29.

Тази вечер е заключителният дебат между премиера Марк Рюте от управляващата Народна партия за свобода и демокрация и Тиери Боде - новата звезда на холандската политика, чийто деснопопулистки Форум за демокрация спечели най-много гласове на последните избори за Сенат през март.

В навечерието на евроизборите оставка подаде държавният секретар по миграцията Марк Харберс, който е партията на Рюте. Той беше обвинен от депутати, че е омаловажил статистики и не е докладвал в парламента данни, свързани с тежката престъпност след кандидатите за убежище в Холандия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последен полет на Ту-134 в Русия
Последен полет на Ту-134 в Русия
Вечеря Ифтар събра етническите общности в Пловдив
Вечеря Ифтар събра етническите общности в Пловдив