Поредно сътресение заради Брекзит - лидерът на Камарата на общините Андреа Ледсъм подаде оставка. Причината - категоричното ѝ несъгласие с новото предложение на Тереза Мей за сделка за развода. На този фон утре в Холандия и Великобритания ще са първите държави в ЕС, в които ще се гласува за европейски избори. В петък до урните ще отидат гласоподавателите в Ирландия и Чехия, в събота - в Латвия, Малта и Словакия. В останалите 21 държави-членки, сред които е и България, изборите са в неделя.

© БГНЕС

Над 48 милиона са имащите право на глас във Великобритания. Те ще избират 73-ма британски евродепутати от общо 751-членния Европейски парламент. Лондон беше принуден да организира евроизбори, след като британският парламент не успя да ратифицира навреме споразумението за Брекзит и страната поиска отлагане на напускането на Европейския съюз.

Ако Великобритания все пак напусне, част от британските депутатски кресла ще бъдат разпределени сред останалите държави и Европейският парламент ще се състои от 705 евродепутати.

Според социологическите проучвания на Острова най-новата британска "Партия за Брекзит" на отявления евроскептик Найджъл Фараж ще бъде големият победител на изборите. Втори са лейбъристите на Джеръми Корбин, а трета е управляващата консервативна партия на Тереза Мей.


© БГНЕС
Холандски министър подаде оставка заради статистика за престъпления на бежанци

Холандски министър подаде оставка заради статистика за престъпления на бежанци

Великобритания и Холандия са първите държави, които ще гласуват на европейските избори. Вотът ще се проведе утре, а на този фон, в навечерието на ключ...

В Холандия по традиция се гласува през седмицата, а не в неделя, затова и изборите са утре. Близо 13 милиона холандци ще избират 26 евродепутати, които след Брекзит те ще станат 29.

Тази вечер е заключителният дебат между премиера Марк Рюте от управляващата Народна партия за свобода и демокрация и Тиери Боде - новата звезда на холандската политика, чийто деснопопулистки Форум за демокрация спечели най-много гласове на последните избори за Сенат през март.

В навечерието на евроизборите оставка подаде държавният секретар по миграцията Марк Харберс, който е партията на Рюте. Той беше обвинен от депутати, че е омаловажил статистики и не е докладвал в парламента данни, свързани с тежката престъпност след кандидатите за убежище в Холандия.