НОВИНИ

Европейските лидери не успяха да разпределят топ позициите в евроинституциите

Лидерите на Европейския съюз не успяха да постигнат съгласие за това кой ще заеме топпозициите в европейските институци. Срещата на върха започна снощи и продължи близо 20 часа до днес на обяд. Въпреки че се обсъждаха различни конфигурации за постовете, до гласуване не се стигна. Лидерите се събират отново утре в 11 часа брюкселско време, за да се опитат да изберат председатели на Европейската комисията, Европейския Парламент и Европейския Съвет, а също така и върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността и шеф на Централната банка.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:17, 01.07.2019 (обновена)
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Най-вероятният наследник на Юнкер е кандидатът на Партията на европейските социалисти Франс Тимерманс. За първата политическа сила в Европа - ЕНП остават позициите председател на Европейския парламент - в лицето на Манфред Вебер и евентуално председател на Европейския съвет или върховен представител по въпросите на външната политика. Името на Кристалина Георгиева се появи по време на срещата като вероятен наследник на Туск, но премиерът Борисов отрече като каза, че Съветът ще остане за либералите, а страната ни не е заинтересована от позицията на Могерини.

Бойко Борисов - министър-председател на България: По принцип се пуснаха и Мария Габриел, и Кристалина Георгиева. Всички много искаха да има българин в тези имена, но това, което предлагат е върховният представител. Тази тема на мен не ми е интересна, защото така се губи комисаря. Кристалина Георгиева е за поста председател на ЕК, тя има прекрасна работа в Световната банка, тя не е без работа, за да й търсим пост. За нея има смисъл и затова доста колеги я повдигнаха като тема за председател на Европейската комисия.

През нощта Борисов разговаря и с Франс Тимерманс, срещу когото все още има отпор от страна на някои източноевропейски държави и на някои от членове на ЕНП. Според премиера Борисов най-стабилно ще бъде мнозинството, ако е съставено от ЕНП, социалистите и либералите. Имената, които изпъкват сред либералите, са на белгийският премиер Шарл Мишел и на датския. еврокомисар Маргрете Вестегер.

Френският президент Еманюел Макрон, също част от либералното семейство, нарече днешната среща провал.

Еманюел Макрон - президент на Франция: Приключихме този ден с провал, защото не постигнахме никакъв резултат и мисля, че с това даваме много лош имидж на Съвета и на Европа.Този провал се дължи на разделения, от една страна политически в европейската консервативна партия и от друга страна географско разделение вътре в Съвета.Това доведе до решението да отложим всичко за утре.По време на дискусиите Франция се опита да намери приемлива схема за всички и не е налагала определена схема или кандидатура.

Утре сутрин усилията за разпределение на топ позициите продължават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
2 130 000 пенсионери ще получават по-високи пенсии
2 130 000 пенсионери ще получават по-високи пенсии
Окончателно: Токът поскъпва с 2,9% от днес
Окончателно: Токът поскъпва с 2,9% от днес