Държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз се събират на последната за тази година среща на върха в Брюксел. Те ще обсъдят Брекзит, многогодишната финансова рамка, миграцията и противодействието на дезинформацията. Участие в срещата ще вземе и министър-председателят Бойко Борисов.

Предвижда се днес европейските лидери да изслушат британския премиер Тереза Мей и да приемат заключения, свързани с Брекзит. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск пише в писмото-покана за срещата, че ситуацията във Великобритания е сериозна. Европейските правителствени и държавни глави трябва да се обсъдят и действия в случай, че няма сделка за Брекзит.

На заседанието ще бъде обсъден и бюджетът на ЕС, събитията в Азовско море, изпълнението на Минските споразумения и предстоящата среща Европейски съюз - Арабска лига.

Утре евролидерите ще се занимават с противодействието на дезинформацията и фалшивите новини, борбата срещу расизма и ксенофобията и климатичните промени. Ще бъде обсъждана и проблемната тема за миграцията, която продължава да бъде повод за разединение в Европейския съюз.