Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС, сред които и премиерът Бойко Борисов, се събират тази вечер извънредно в Брюксел, за да обсъдят резултатите от евроизборите и разпределението на ръководните позиции в европейските институции.

© БГНЕС

"Мнозинството в Европейския парламент продължава да настоява новият председател на Европейската комисия да бъде един от водещите кандидати на политическите партии". Това каза преди днешната среща на върха председателят на ЕП Антонио Таяни. Европейски лидери обаче, сред които са френският президент Еманюел Макрон и холандският премиер Марк Рюте, отказват да приемат принципа на водещия кандидат и настояват за външни кандидатури.

Председателят на Европейската комисия се предлага от Европейския съвет и трябва да бъде одобрен с мнозинство от Европарламента. Мандатът на сегашната комисия изтича на 31 октомври.

Премиерът Борисов ще участва в работна вечеря на лидерите на ЕС в Брюксел

Премиерът Борисов ще участва в работна вечеря на лидерите на ЕС в Брюксел

Министър-председателят Бойко Борисов ще вземе участие в неформалната работна вечеря на държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз в...