НОВИНИ

Европейските лидери се събират в Брюксел на пролетната си среща на върха

Сред основните теми на срещата са икономическата и социална ситуация в ЕС, Брекзит, търговските отношения със САЩ и атаката срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал в Солсбъри. Премиерът Бойко Борисов разговаря с председателя на Европейския съвет Доналд Туск преди началото на срещата на върха.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:09, 22.03.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света

"Имам добра новина за Тереза Мей - предложих на европейските лидери да одобрят споразумението за преходния период след напускането на Великобритания". Това каза в навечерието на срещата на върха председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Европейските лидери ще трябва да изработят и преговорните позиции за бъдещите отношения между Брюксел и Лондон.

Важна тема от срещата на върха ще бъде атаката в Солсбъри срещу Юлия и Сергей Скрипал. Външните министри от Европейския съюз вече изразиха солидарността си с Великобритания. Очаква се това да направят и лидерите. В навечерието на срещата на върха председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер си навлече гнева на много европейски политици заради поздравителната телеграма, която изпрати на Владимир Путин след изборите. Колегата му Доналд Туск коментира снощи, че след Солсбъри не е в насроение да поздравява Путин за преизбирането му.

Европейските лидери трябва да обсъдят днес и митата на САЩ за внос на алуминий и стомана. Брюксел все още преговаря с Вашингтон с цел Европейският съюз да бъде изключен от тях. Очаква се обаче Европа да представи своята позиция по отношение на протекционистката търговска политика на президента Доналд Тръмп.

Днес европейските лидери ще трябва окончателно да решат и дали ще има среща на върха Европейски съюз - Турция на 26 март във Варна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зукърбърг призна, че са допуснати грешки в опазването на личните данни
Зукърбърг призна, че са допуснати грешки в опазването на личните данни
Продължава  посещението на президента Румен Радев в Израел и Палестина
Продължава посещението на президента Румен Радев в Израел и Палестина