НОВИНИ

Европейските лидери се стремят към изграждане на дигитално общество

Ръководствата на страните от ЕС се стремят към изграждане на дигитално общество. Това заяви естонският премиер Юри Ратас в коментар за работната вечеря на европейски лидери в Талин снощи. Срещата дава "добър тласък за днешния дигитален форум" в естонската столица, смята Ратас. "Усетих подкрепата на колегите си и техния интерес към темата за дигитализацията, също и силното им желание за запазване на европейското единство", цитира думи на премиера правителствената пресслужба.

европейските лидери стремят изграждане дигитално общество
bnt avatar logo
от БНТ
08:39, 29.09.2017
Чете се за: 01:02 мин.
По света

На вечерята в талинския замък Кадриорг, дадена снощи от името на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, присъстваха 26 държавни и правителствени глави, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европарламента Антонио Таяни, напомня агенцията.

Днес в Талин ще се състои първата в историята среща на върха на ЕС, изцяло посветена на проблемите, свързани с дигиталната среда. "Европа трябва спешно да определи най-значимите области, на които да обърнат внимание ЕС и страните-членки, за да стане глобален лидер до 2025 г.", обясни организационният комитет.

Предвидени са две заседания. По време на първата сесия под наслов "Бъдещето на управлението" лидерите от ЕС ще обсъдят ролята на общността и институциите й за повишаване на общественото доверие към интернет и укрепване на сигурността - смята се, че това е необходимо предварително условие за формиране на "дигитална Европа".

Втората сесия - "Икономиката и бъдещето на обществото", ще има за предмет инфраструктурата, необходима за изграждане на новата цифрова икономика.

В рамките на срещата външното министерство на Естония, председателстваща в момента Евросъюза, ще представи интернет портал, на който ще се качват данни за наложените от ЕС санкции, ще бъдат показани и нови технологически постижения.

Новата база данни, наречена "Карта на санкциите, наложени от ЕС", ще действа от днес в полза на европейските компании, на които ще помага чрез специални тематични филтри (данни за оръжейно, петролно ембарго и т. н.) да се ориентират в проблемите около санкционните режими, посочва Франс прес.

Юридическата рамка на европейските санкции "почива на 500 до 1000 правни акта, поради което всичко това е доста трудно за разбиране", обясни за АФП Юули Хиио, естонска дипломатка и инициатор на проекта.

ЕС е въвел досега близо 40 санкционни режима, засягащи редица страни - от Афганистан до Зимбабве, без да забравяме Сирия или Северна Корея, а също и "терористични организации" като Кюрдската работническа партия (ПКК), Ал Каида и "Ислямска държава", отбелязва агенцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция очаква финансирането от ЕИБ да достигне 2 млрд. долара
Гърция очаква финансирането от ЕИБ да достигне 2 млрд. долара
Майката на френски джихадист бе осъдена на затвор, защото му пращала пари
Майката на френски джихадист бе осъдена на затвор, защото му пращала пари