НОВИНИ

Европейският маратон на Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и италианският премиер Матео Ренци стартираха подготовката на една - според някои наблюдатели - съдбоносна среща на Европейския съюз на високо равнище. През цялата седмица Меркел ще продължи разговорите. За 6 дни до края на седмицата германският канцлер ще бъде в 6 града, където са предвидени срещи с 16 европейски лидери, сред които и един принц. За европейските совалки на Меркел - разговор с Александър Андреев от "Дойче веле".

bnt avatar logo
от Александър Андреев, Дойче веле
20:25, 23.08.2016
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Ангела Меркел влезе в една истинска маратонска седмица, през която има срещи с почти всички европейски лидери. Откъдето и да го погледнем, този демарш внушава, че тя се опитва да води Европа - или поне да координира усилията преди срещата на ЕС на високо равнище в Братислава на 16 септември.

Снощи италианският премиер Матео Ренци посрещна нея и френския президент Франсоа Оланд, тоест - събраха се трите големи държави, без напускащата Великобритания. Разбира се, за пред медиите те казаха, че решенията в ЕС се взимат от всички, а не само от големите, но на тяхната среща най-малкото бяха очертани важните теми: сигурността и общата отбрана, сътрудничеството между тайните служби в борбата срещу тероризма, кризата с бежанците, какво правим след Брекзита, икономическият план на Юнкер и борбата срещу младежката безработица.

;

Очевидно германската канцлерка ще търси през идните дни договорки за възможно най-бърз напредък по тези въпроси и с другите европейски лидери. Днешната ѝ протоколна среща с британския принц Уилям по повод 70-годишнината от основаването на провинция Северен Рейн-Вестфалия (именно по решение на британската окупационна власт след войната) не се вписва в деловата ѝ програма, която утре и вдругиден ще я отведе в Естония и в Чехия.

В петък във Варшава Меркел ще има сигурно трудни разговори с представителите на Вишеградската четворка, които не са съгласни с бежанската ѝ политика. Предвидени са още срещи с лидерите на Холандия, Финландия, Швеция и Дания, а в събота работен обяд с премиерите на Австрия, Хърватия, Словения и България с участието на Бойко Борисов. Без съмнение всичко ще се върти около трите големи кризи: бежанците, терора и Брекзита, а ключът към решаването им, който Меркел навярно ще препоръчва на всички свои събедесници се казва „единство". Защото в крайна сметка на срещата на върха в Братислава ще става дума - ни повече, ни по-малко - тъкмо за единството и, тоест за оцеляването на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младоженците от почернената сватба в Турция посетиха мястото на трагедията
Младоженците от почернената сватба в Турция посетиха мястото на трагедията
Нов параклис осветиха в планинското село Градево
Нов параклис осветиха в планинското село Градево