НОВИНИ

Европейският парламент обсъжда действието на Шенген

Европейският парламент ще обсъди на пленарна сесия утре въпроса за действието на Шенгенското споразумение в сегашната обстановка, при която 7 държави, подписали договора, временно спряха да го прилагат.

европейският парламент обсъжда действието шенген
bnt avatar logo
от БНТ
06:22, 01.02.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Точката е залегнала в дневния ред като "Извънредно положение с бежанците, контрол по външните граници и бъдещето на Шенген". Евродепутатите ще разискват също спазването на международния принцип на забрана за експулсиране на бежанци. Евродепутатите ще обсъдят също въпроса за осигуряването на 3 милиарда евро за Турция за ангажимента, поет от Анкара да задържи бежанците на своя територия.

Към момента 7 държави, между които Германия, Австрия, Дания и Унгария, упражняват засилен контрол по външните си граници, което е тяхно право в рамките на Шенгенското споразумение, но се прилага само временно. Мярката беше приета постепенно от все повече държави след като кандидатите за убежище в Западна Европа, чиито молби не са одобрени, започнаха да изчерпват ресурсите на държавите, в които пребивават и най-вече след новогодишното сексуално насилие в редица големи градове.

В събота, след среща с германския канцлер Ангела Меркел, италианският премиер Матео Ренци обвини лидерите на държавите, които са затегнали контрола по границите си, че искат да унищожат Шенгенското пространство и по този начин - Европа. Той се обяви твърдо против удължаване на мярката, но също така призна, че е важно да се намери трайно решение на имигрантския наплив и че задържането на кандидат-бежанците в Гърция и Турция не е такова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американски дипломат на посещение в Сирия
Американски дипломат на посещение в Сирия
Изтече валидността на винетките за 2015 година
Изтече валидността на винетките за 2015 година