НОВИНИ

Европейският парламент одобри директивата за пътническите данни

Нова стъпка на Европейския съюз в борбата с тероризма. Европейският парламент най-накрая одобри директивата за резервационните данни на авиопътниците. Тя ще задължи авиокомпаниите да предават на властите данни за пътниците за всички полети към трети страни и обратно- от тях към Европа.

Владислав Велев
от Владислав Велев
19:39, 14.04.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света

След като директивата бъде приложена от всички държави - вероятно след около две години, авиокомпаниите ще трябва да предават всички данни за пътниците, пристигащи или отиващи в страна извън Европейския съюз. Така разузнавателните служби ще могат по-лесно да следят съмнителните модели на поведение. Ще бъде по-лесна и обмяната на данни между европейските служби за сигурност, което ще затрудни престъпниците, каза докладчикът по темата:

Тимъти Къркхоуп, депутат в ЕП от ЕКР, докладчик
Чрез събирането и споделянето на информация в целия Европейски съюз, правим данните сравними, намаляваме забавянето при обмяната на информация чрез двустранни споразумения, даваме възможност това да става експедитивно. Това е много важно при разследването на престъпления.
;

Данните на пътниците, събрани от авиокомпаниите, ще бъдат пазени пет години, но след първите шест месеца ще бъдат заличавани имената и адресите на хората. Така ще остане информацията за осъществено пътуване, но няма да се знае кой точно го е извършил. Споделянето на данните с други страни-членки или Европол ще става след разглеждане на всеки отделен случай. Подобна система може да бъде въведена за проследяване на пътниците и в рамките на Европейския съюз, ако Европейската комисия разреши това.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Калфин: Дуалното образование ще даде квалифицирани кадри на бизнеса
Ивайло Калфин: Дуалното образование ще даде квалифицирани кадри на бизнеса
Седем от задържаните за атентатите в Париж и Брюксел остават в ареста
Седем от задържаните за атентатите в Париж и Брюксел остават в ареста