НОВИНИ

ЕП одобри доклад за отнемане правото на глас на Унгария, Юнкер с последна реч

Европейският парламент препоръча да започне процедура срещу Унгария заради нарушаване на основни европейски ценности. Докладът без прецедент беше одобрен в пленарна зала.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:10, 12.09.2018
Чете се за: 01:35 мин.
По света

Решението за задействане на процедури за санкции срещу Унгария беше прието с огромно мнозинство в пленарната зала, но предизвика разцепление в ЕНП. Повечето депутати от ЕНП одобриха стартирането на прецедурата, но българските представители в нея от партия ГЕРБ гласуваха с „против“.

Разделение имаше и сред ПЕС, като „за“ процедурата гласува нейният лидер Сергей Станишев.

;


Емил Радев - евродепутат от ГЕРБ: Безпрецедентно решение на ЕП, голямо разделение имаше. Орбан не направи нищо да влезе в диалогичен режим, но не приемам и аргументите за тази резолюция, защото имаше абсурдни неща в нея.

Сергей Станишев - президент на ПЕС: Тук опира до принципни въпроси. Не за някакви наказания, а политически знак, че върховенството на закона, свободата на медиите, основни демократични принципи трябва да бъдат спазвани. Самите ЕНП показаха голямо вътрешно разделение, но дотук се стигна, защото дълги години подкрепяха политиката на Орбан.

Илхан Кючюк - евродепутат от ДПС: Аз гласувах в подкрепа на резолюцията, за активиране на чл.7. Моята политическа група предупреждава Орбан и правителството на Унгария, че отстъпва от демократичните ценности, а те са общи за съюза.

Ангел Джамбазки - евродепутат от ВМРО: Днес е ден разделен за ЕС изобщо, за първи път ЕП взема немотивирано чисто политическо решение да започне наказателна процедура срещу държава, взела решения на базата на своето законодателство. Сигналът е отвратителен, ЕНП предаде своите партньори, категорично ги предаде.

Светослав Малинов - евродепутат от ДСБ: Аз съм от тези, които от 2 години твърдят, ме позицията на Орбан е неприемлива за ЕНП, и че той води политика, която е антиевропейска според Лисабонския договор.
;

Решението за санкции срещу Унгария в момента е на Съвета на ЕС, където решенията се взимат с пълно единодушие. Това означава, че ако една държава е против, решението не може да се вземе.

Темата за Унгария измести вниманието от годишната реч на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, която е и последната му. Сред акцентите в изказването му бяха борбата с миграцията, охраната на външните граници на ЕС, еврото като световна валута и да се отмени смяната на времето.

;

Мандатът на тази Европейска комисия е само кратка глава от дългата история на Евросъюза, каза Юнкер пред евродепутатите. И обеща да продължи да работи този не толкова перфектен съюз да става все по-перфектен.

Жан-Клод Юнкер: Преди няколко години казах, че Европа е любовта на живота ми. Аз обичам Европа и ще продължавам да я обичам още повече.

Лидерство, единство и Европа, която говори в един глас. За това призова Юнкер. Особено във външната политика, където според него решенията трябва да се вземат с квалифицирано мнозинство.

Жан-Клод Юнкер: Съвременният свят се нуждае от силна и единна Европа. Този съюз трябва да прегърне патриотизма, който не е насочен срещу другите, и да отхвърли онзи национализъм, който разрушава.
;

Според Юнкер, Европа може да изнася стабилност, както се е случвало с предишните успешни разширявания на съюза.

Жан-Клод Юнкер: Трябва да определим ясно отношението си към приемането на държавите от~Западните Балкани, иначе други ще се намесят в непосредственото ни съседство.

Еврокомисията поиска допълнително засилване на охраната на границите.

Жан-Клод Юнкер: Отбелязахме напредък за миграцията. Има предложения процедурата за връщане на нелегалните мигранти да бъде ускорена. Желанието ни е да отворим законните пътища за легалните мигранти, които искат да дойдат в Европейския съюз. Нуждаем се от квалифицирани мигранти. Европа никога няма да бъде крепост, която обръща гръб на света и тези, които страдат. Европа не е остров.
;

Юнкер отбеляза и необходимостта от нови правила за сваляне на терористично съдържание от интернет пространството до един час. И че обект на новата европейска прокуратура ще бъде и борбата с тероризма. Председателят на Еврокомисията се обяви и срещу посегателствата върху свободата на словото.

Жан-Клод Юнкер: Европа трябва да остане място, където свободата на словото не се поставя под въпрос. Няма демокрация без свобода на словото.

Комисията предлага и нови правила за по-добра защита от манипулация на предстоящите избори, за да бъдат честни и свободни

;

По друга важна тема, по която се произнесоха милиони европейци, Юнкер потвърди, че ще отпадне смяната на времето.

Жан-Клод Юнкер:Смяната на времето 2 пъти в годината трябва да спре. Страните-членки трябва да решат дали ще приемат зимното или лятното часово време.

Изборът трябва да е факт до април догодина. Ако предложението на Европейската комисия бъде прието от Европарламента и Съвета, 27 октомври 2019-та ще бъде последната задължителна смяна на стрелките. След това всяка страна ще запази само лятното или само зимното часово време.


Мандатът на комисията „Юнкер“ изтича през октомври 2019 г. Следващите месеци и лявото, и дясното политическо пространство трябва да дадат предложенията си за следващ председател на ЕК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Главният прокурор увери, че се работи усилено по издирването на Арабаджиеви
Главният прокурор увери, че се работи усилено по издирването на Арабаджиеви
Нова екотакса ще оскъпи превозите у нас
Нова екотакса ще оскъпи превозите у нас