НОВИНИ

Европейският парламент освирка Найджъл Фараж

Европейският парламент освирка водача на групата "Европа на свободата и пряката демокрация" Найджъл Фараж - един от най-ревностните защитници на идеята Великобритания да напусне Европейския съюз. Европейският парламент прие резолюция, която призовава незабавно да бъде задействана процедурата за излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
14:58, 28.06.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света

395 евродепутати гласуваха "за" резолюцията. Против се обявиха 200. Според резолюцията, преговорите за излизане на Великобритания от Европейския съюз трябва да започнат веднага, след като Лондон подаде официално искане.
"Никакви нови отношения между Великобритания и ЕС не могат да бъдат съгласувани, докато не се сключи споразумение за напускане", се посочва в документа.

Найджъл Фараж, евродепутат от "Европа на свободата и демокрацията": Великобритания ще бъде ваш приятел, ние ще търгуваме с вас, ще си сътрудничим, ще бъдем най-добрия ви приятел в света. Но, за да го направим, позволете ни да напуснем и да преследваме нашите световни амбиции и бъдеще.

Думите му, обаче, бяха освиркани.

От Европарламента, председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер опреверга слуховете, че ще се оттегли. Той заяви, че ще се бори за обединена Европа до последен дъх.

След няколко часа британският премиер Дейвид Камерън ще се изправи пред европейските лидери, за да ги информира за ситуацията в страната му след референдума. Европейският съвет трябваше да се проведе предишната седмица, но беше отложен, заради вота на Острова. Утре Съветът продължава - със закуска на 27-те лидери от Европейския съюз, без Великобритания.

Преди Съвета германският канцлер Ангела Меркел заяви ще работи за укрепване на Европейския съюз, но предупреди Великобритания да не очаква досегашните привилегии в отношенията с Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КС реши: Националната здравна карта не противоречи на Kонституцията
КС реши: Националната здравна карта не противоречи на Kонституцията
Община Разград даде стадион „Лудогорец арена на концесия
Община Разград даде стадион „Лудогорец арена" на концесия