НОВИНИ

Европейският парламент подкрепи кримските татари

Европейският парламент гласува резолюция в подкрепа на кримските татари, като настоя за незабавно отменяне на забраната върху техния парламент (Меджлиса), наложена от властите на анексирания от Русия през 2014 г. Кримски полуостров, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
21:28, 12.05.2016
Чете се за: 00:26 мин.
По света
европейският парламент подкрепи кримските татари

Парламентът "смята, че тази мярка представлява системно и директно преследване на татарската общност в Крим и политически мотивирано средство за сплашване на нейните легитимни представители", се казва в текста, приет на пленарна сесия в Страсбург и подкрепен от основните политически групи: дясната Европейска народна партия, Партията на европейските социалисти, Европейските консерватори и реформисти, Алианса на либералите и демократите за Европа и Зелените.

Резолюцията, която не е правнообвързваща, беше приета с 307 гласа срещу 232 против и 27 въздържали се.

Евродепутатите изразяват безпокойство и от факта, че Русия обяви Меджлиса за "екстремистка организация". Парламентът се опасява, че тази квалификация може да доведе до нови мерки, предвидени в наказателния кодекс на Русия.

В резултат парламентаристите призовават ЕС да подпомогне финансово дейността на Меджлиса и да увеличи финансирането на правозащитни организации в Крим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отхвърлиха проекта за антикорупционен закон на Кунева
Отхвърлиха проекта за антикорупционен закон на Кунева
Пръскат едновременно срещу комари от двете страни на Дунав
Пръскат едновременно срещу комари от двете страни на Дунав