НОВИНИ

Европейският парламент се обяви за край на преговорите с Турция за членство в ЕС

Европейският парламент призовава за прекратяване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, ако Анкара продължи с промените в конституцията си. В резолюция, гласувана в Страсбург, депутатите отчитат отстъпление на Турция по отношение на правовата държава и свободата на медиите. Реакцията - премиерът Бинали Йълдъръм заяви, че това, което има значение, е мнението на европейските лидери и че няма промяна в целта на Турция да стане член на съюза.

bnt avatar logo
от БНТ
18:07, 06.07.2017
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Незабавно прекратяване на преговорите с Турция поискаха европейските депутати в резолюция, приета с 477 гласа за, 64 против и 97 въздържали се. Европарламентът ще изпрати през есента делегация в Анкара, за да се опита да поднови диалога и да убеди турските власти да не прилагат конституционните промени, планувани след референдума от преди няколко месеца.

Евродепутатите осъждат опита за преврат в Турция от миналото лято, но смятат, че мерките взети от правителството, накърняват правотата държава и правата на гражданите. Те припомнят масовите уволнения на държавни служители, закриването на медии и учебни заведения и многобройните арест на журналисти, съдии и правозащитници.

Кати Пири - евродепутат от Групата на социалистите и демократите: "Милиони хора в Турция продължават да гледат на Европейския съюз като гарант за реформи. За всички тези милиони хора е важно ние да продължаваме да защитаваме нашите ценности, когато преговаряме със страни кандидатки. На всички тези милиони хора в Турция бих искала да кажа - вашите усилия не остават незабелязани. Надяваме се, че заедно с вас ще върнем справедливостта във вашата страна".

Ако Анкара въведе повторно смъртното наказание, за Брюксел това би означавало прекрачване на всички граници. Турският министър по европейските въпроси Йомер Челик заяви, че страната му не приема резолюцията на Европейския парламент. Той припомни и факта, че тя няма юридическа сила и обвързващ характер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румъния ще бъде домакин на следващата среща на инициативата „Три морета“
Румъния ще бъде домакин на следващата среща на инициативата „Три морета“
Столичната общината ползва опита на експерти по велотранспорта от Холандия
Столичната общината ползва опита на експерти по велотранспорта от Холандия