НОВИНИ

Европейският парламент се прощава с Хелмут Кол

Европа се прощава с Хелмут Кол. В Европейския парламент в Страсбург днес се провежда официална церемония в памет на бившия германски канцлер, който почина на 16 юни. Кол е архитект на обединението на Германия, играе важна роля в прекратяването на Студената война и посредничи в диалога между Брюксел и Вашингтон.

Фани Аронова
от Фани Аронова
08:26, 01.07.2017
Чете се за: 01:34 мин.
По света

Най-дълго управлявалият канцлер след Ото фон Бисмарк. Обединител на Германия и един от основателите на обединена Европа. Хелмут Кол още приживе записва името си в историята.

Роден в Лудвигсхафен през 1930 г. в католическо семейство, Кол влиза на 16 години в Християндемократическия съюз. По-късно става най-младият депутат в местния парламент и историческа фигура на германските консерватори с четири поредни канцлерски мандата. От 1982 г. до 1990 г. управлява Западна Германия, а през следващите 8 години - страната, която обединява. Това е делото на живота му.

Умелият политик, със стратегическо мислене схваща уникалния шанс при падането на Берлинската стена през 1989 г. и внася в Бундестага план за обединението. Преди това е посетил Михаил Горбачов в Москва. Заедно с външния си министър Ханс-Дитрих Геншер Кол провежда блестяща дипломатическа офанзива, за да разсее опасенията сред международната общност от появата на една силна Германия. На 12 септември 1990 г. в Москва е подписан договорът „Две плюс четири" между двете Германии и победителките във Втората световна война. На 3 октомври германците празнуват обединението.

Хелмут Кол, бивш канцлер на Германия: Като си спомням за това време си мисля, че успяхме с помощта на Бог и неколцина приятели, и с късмет.

Хелмут Кол е бил малък, за да воюва, но брат му Валтер загива във Втората световна война. Не чувства вина за нацистките престъпления, но воден от идеята, че това не бива да се повтаря, търси мястото на Германия в Европа.

През 1984 г. канцлерът консерватор Хелмут Кол и френският президент социалист Франсоа Митеран си подават ръце във Вердюн, в памет на загинали в Първата световна война. Нататък двамата лидери подписват Маастрихтския договор и полагат основите на общата европейска валута. Тандемът между Германия и Франция се смята за гръбнак на обединена Европа.

Големият германски политик играе важна роля в прекратяването на Студената война и в диалога между Брюксел и Вашингтон.

;

С края на управлението на Кол избухва скандал с незаконни дарения, потънали в тайни каси на неговата партия. ХДС преживява най-тежката си криза. Той губи почетното председателско място и плаща глоба от 300 000 марки, но не разкрива дарителите, защото е дал дума. Кол преживява лична трагедия - самоубийството на първата му жена Ханелоре. Напуска политиката през 2002 г. и завършва живота си в инвалидна количка след лошо падане. На 20-тата годишнина от обединението прави следната равносметка

Хелмут Кол, бивш канцлер на Германия: Въпреки всички трудности и неприятности, имам основания да се гордея. Няма нищо по-добро, с което мога да се гордея, от обединението на Германия.

Въпреки икономическите проблеми след присъединяването на Източна Германия, Хелмут Кол е герой в очите на германците. Той е смятан и за голям европеец, отбелязал цяла епоха от политиката на XX век.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Естония пое председателството на Съвета на Европейския съюз
Естония пое председателството на Съвета на Европейския съюз
Заявление за обезщетение към НОИ - вече и онлайн
Заявление за обезщетение към НОИ - вече и онлайн