НОВИНИ

Европейският парламент ще гласува новите правила за автотранспорта

Европейският парламент все пак ще гласува позицията си по проекта за регулиране на работното време на професионалните шофьори на камиони на сесията си идната седмица. Това става ясно от писмо на транспортния министър Росен Желязков, изпратено до българските евродепутати.

bnt avatar logo
от БГНЕС
11:10, 20.03.2019
Чете се за: 00:53 мин.
По света
европейският парламент гласува новите правила автотранспорта

В него минестърът призовава българските представители в Европейския парламент за общи действия с всички единомислещи държави членки по Пакета за мобилност I, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологи и съобщенията.

В писмото Росен Желязков подчертава, че защитата на българския транспортен сектор е национална кауза и е необходимо да бъдат мобилизирани всички ресурси за отстояването на националния интерес преди пленарното заседание на Европейския парламент, което ще се проведе на 25-28 март.

Министър Желязков определя включването на Пакета "Мобилност I" в предварителния дневен ред за предстоящото заседание като безпрецедентен натиск за налагането на дискриминиращи за българските транспортни превозвачи правила.

Росен Желязков, министър: Бих искал да подчертая, че отчитам значимостта на предприетите от Вас действия, като за пореден път следва да покажем, че защитата на българския транспортен сектор е национална кауза.

Той отбелязва, че действията, които са насочени към фалиране на цял бранш не само в българската икономика, но и в другите периферни държави членки, в никакъв случай не са сред основните европейски ценности.

Росен Желязков, министър: Нека да докажем, че нашият глас има своята тежест и продължим заедно да работим за запазване конкурентоспособността на българския транспортен сектор.

Той изтъква, че за настоящото писмо ще уведоми и колегите си от Полша, Унгария, Литва и Латвия.

В предварителния дневен ред за пленарната седмица идната седмица пакетът "Мобилност I" все още не е включен.

През януари Комисията по транспорт на Европейския парламент отхвърли два от трите доклада от пакета "Мобилност" и подкрепи предложението камионите, извършващи товарни превози в Европейския съюз, да се връщат веднъж на три седмици в страната на регистрация на фирмата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Излюпи се първото брадато лешоядче за годината
Излюпи се първото брадато лешоядче за годината
Зелена светлина: Електрическите фериботи, които изместиха дизеловите
"Зелена светлина": Електрическите фериботи, които изместиха дизеловите