Европейският парламент все пак ще гласува позицията си по проекта за регулиране на работното време на професионалните шофьори на камиони на сесията си идната седмица. Това става ясно от писмо на транспортния министър Росен Желязков, изпратено до българските евродепутати.

Антонио Таяни е дал уверения, че пакетът „Мобилност“ се отлага

Антонио Таяни е дал уверения, че пакетът „Мобилност“ се отлага

Председателят на Европарламента Антонио Таяни е уверил българския евродепутат Андрей Ковачев, че пакетът „Мобилност“ се отлага и няма да бъде поставен...

В него минестърът призовава българските представители в Европейския парламент за общи действия с всички единомислещи държави членки по Пакета за мобилност I, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологи и съобщенията.

В писмото Росен Желязков подчертава, че защитата на българския транспортен сектор е национална кауза и е необходимо да бъдат мобилизирани всички ресурси за отстояването на националния интерес преди пленарното заседание на Европейския парламент, което ще се проведе на 25-28 март.

Министър Желязков определя включването на Пакета "Мобилност I" в предварителния дневен ред за предстоящото заседание като безпрецедентен натиск за налагането на дискриминиращи за българските транспортни превозвачи правила.

Росен Желязков, министър: Бих искал да подчертая, че отчитам значимостта на предприетите от Вас действия, като за пореден път следва да покажем, че защитата на българския транспортен сектор е национална кауза.

Той отбелязва, че действията, които са насочени към фалиране на цял бранш не само в българската икономика, но и в другите периферни държави членки, в никакъв случай не са сред основните европейски ценности.

Росен Желязков, министър: Нека да докажем, че нашият глас има своята тежест и продължим заедно да работим за запазване конкурентоспособността на българския транспортен сектор.

Той изтъква, че за настоящото писмо ще уведоми и колегите си от Полша, Унгария, Литва и Латвия.

В предварителния дневен ред за пленарната седмица идната седмица пакетът "Мобилност I" все още не е включен.

През януари Комисията по транспорт на Европейския парламент отхвърли два от трите доклада от пакета "Мобилност" и подкрепи предложението камионите, извършващи товарни превози в Европейския съюз, да се връщат веднъж на три седмици в страната на регистрация на фирмата.

Комисията по транспорт на ЕП отхвърли два от трите доклада от пакета "Макрон"

Комисията по транспорт на ЕП отхвърли два от трите доклада от пакета "Макрон"

Комисията по транспорт на Европейския парламент отхвърли два от трите доклада от пакета "Мобилност" и подкрепи предложението камионите, извършващи тов...