Жалбата на Австрия, срещу германското решение за магистрална такса, имаше успех. Европейският съд в Люксембург оповести днес, че избраният модел за събиране на пари противоречи на европейското право, защото дискриминира чужденците. Въпреки забележките на Европейската комисия, германското правителство в миналия мандат реши да въведе такса за чуждестранните автомобили, които се движат по магистралите. За местните коли се предвиждаше отстъпка при данъка. Тази мярка вече е отменена.

Който пътува по германските аутобани трябва да се включи в разходи за саниране и пътни строежи. Такава беше идеята зад планираната такса.

Предвидено беше годишната винетка да струва до 130 евро. За автомобилите с германска регистрация обаче тези пари щяха да се приспадат от годишния данък. Облекчения за чужденците нямаше. Затова Австрия заведе дело и го спечели.

Андреас Райнхард, министър на транспорта на Австрия: Като убеден европеец съм уверен, че решението на Европейския съд направи днешния ден добър ден за Европа и за общността. Съдиите постановиха, че таксите са дискриминация и внесоха яснота.

Въвеждането на магистрални такси беше големият проект на баварската партия Християнсоциален съюз. През целия минал мандат в правителството техния транспортен министър се занимаваше само с този въпрос. Проектът трябваше да стартира от 2020 година. Днешното решение на съдиите в Люксембург има ефектът на плесница.

Андреас Шойер, министър на транспорта на Германия: Да, за съжаление решението е такова, но трябва да се уважи и приеме. Погледнато от политическа гледна точка, таксата в този ѝ вид повече е извън обсъжданията.

Германия може отново да помисли за винетки, които обаче да не засягат само чужденците.