НОВИНИ

Европейският съвет може да заседава по споразумението за Брекзит на 25 ноември

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че е в готовност да свика извънредно заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС в неделя, 25 ноември, от 9:30 ч. за оценка на постигнатото предварително споразумение с Лондон.

bnt avatar logo
от БТА
10:08, 15.11.2018
Чете се за: 00:29 мин.
По света
европейският съвет заседава споразумението брекзит ноември

Той поясни, че до 20 ноември Европейската комисия ще завърши работата по политическото изявление, придружаващо постигнатото споразумение. В това изявление се очертава рамката на бъдещите отношения ЕС-Великобритания. След това държавите в ЕС ще имат 48 часа за оценка, а Туск изрази надежда "да няма много коментари".

Ако нищо извънредно не се случи, можем да заседаваме другата неделя, добави председателят на Европейския съвет. Той коментира, че главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние е успял да защити европейските интереси и да ограничи щетите от решението на Великобритания да напусне Общността.

Не споделям въодушевлението на британския премиер Тереза Мей от постигането на предварително споразумение. За мен и двете страни губят, коментира Туск.

Той се пошегува, че е прочел "почти целия" документ с предварителното споразумение, представено снощи от ЕК и разпечатано на близо 600 страници. Туск добави, че ще направи всичко по силите си процесът да бъде възможно най-безболезнен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
56 са вече жертвите на пожара в Калифорния, 130 души са в неизвестност
56 са вече жертвите на пожара в Калифорния, 130 души са в неизвестност
 Никола Груевски няма издаден български паспорт
Никола Груевски няма издаден български паспорт