НОВИНИ

Европейският съюз критикува руския закон за "чуждестранните агенти"

Европейският съюз отправи критики към Русия заради влезлия в сила закон, според който чуждестранни медии, работещи в Русия, ще може да бъдат регистрирани като "чуждестранни агенти", предадоха ТАСС и АФП.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
16:35, 26.11.2017
Чете се за: 00:38 мин.
У нас
европейският съюз критикува руския закон чуждестранните агенти

В разпространено днес изявление на дипломатическата служба на ЕС се посочва, че законът е в противоречие с ангажиментите на Русия да спазва правата на човека. "Това е нова заплаха за свободата и независимостта на медиите и достъпа до информация, както и пореден опит за стесняване на пространството за независимите гласове в Русия", заявява външнполитическата служба на съюза.

Законът, остро критикуван също от "Хюман райтс уоч" и "Амнести интернешънъл", задължава засегнатите от него медии да дават пред властите отчет за финансовото си състояние и да декларират в продуктите си, че са "чуждестранни агенти". Според руски закон от 2012 г. тези изисквания важаха досега за неправителствените организации, но сега се отнасят и за медии. Нарушителите подлежат на санкции.

В изявлението си Европейската служба за външни отношения припомня, че позицията на ЕС за руския закон за чуждестранните агенти е изразена ясно и отдавна - той "засилва ограниченията върху упражняването на фундаменталните свободи в Русия, поглъща малкия ресурс на неправителствените организации и потиска независимото гражданско общество в страната".

Подписаният вчера от президента Владимир Путин закон е в отговор на изискване на министерството на правосъдието на САЩ към американския клон на тв канал "Раша тудей" ("Русия днес") да се регистрира като "чуждестранен агент", отбелязват агенциите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прекъснаха мача между Локомотив (Пд) и ЦСКА-София, фенове нахлуха на терена
Прекъснаха мача между Локомотив (Пд) и ЦСКА-София, фенове нахлуха на терена
Турция очаква САЩ да прекратят сътрудничеството със сирийските кюрди
Турция очаква САЩ да прекратят сътрудничеството със сирийските кюрди