НОВИНИ

Европейският съюз не е достатъчно добре подготвен в случай на кибератаки

Около тази позиция се обединиха участниците в конференция в Европейския парламент, посветена на киберсигурността. Събитието беше организирано от българския евродепутат Емил Радев и в него участваха председателят на Европарламента Антонио Таяни, представители на Европол и НАТО, българският еврокомисар Мария Габриел, главният прокурор на България Сотир Цацаров и председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:47, 24.04.2018
Чете се за: 00:56 мин.
По света

80 процента от европейците искат по-сериозни мерки срещу кибератаки, също 80 на сто от по-малките фирми се оплакват, че не са подготвени срещу киберпрестъпления. Според Антонио Таяни освен терористите, Европа има и други врагове по света, така че трябва да се защитава по-добре. Депутатът Емил Радев смята, че кибератаките засягат всички ни.

Емил Радев - евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: Представете си един голям град без ток, атака срещу финансовата и кредитна система на дадена държава членка. От там нататък и всеки един от нас е бил застрашен в интернет пространството или е бил атакуван неговия компютър, така че всички ние можем да бъдем подложени на кибератаки в 21 век.

Европейската комисия подготвя поредица от мерки за по-добра киберзащита.

Мария Габриел - комисар по цифровата икономика и цифровото общество: "За първи път въвеждаме доброволно сертифициране на продукти на европейско ниво. От една страна за потребителите да знаят на какво ниво на сигурност отговаря продуктът, който купуваме всеки ден - айфон, телевизор или домакински уреди. От друга страна ще дадем възможност на фирмите, когато имат сертификат за сигурност от една от държавите членки, той да бъде валиден за целия ЕС".

Според главния прокурор на България в момента е много трудно събирането на електронни доказателства.

Сотир Цацаров - главен прокурор на България: "Едно от основните други предизвикателства е свързано с т. нар. виртуална валута, която има легално измерение на своята циркулация, но която едновременно с това може да бъде предмет на множество престъпления като измами и за която подготовката за разследване на такива престъпления не е особено висока".

Еврокомисията ще предложи и общоевропейски механизъм за координация в случай на широкомащабни кибератаки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славия е първият финалист в турнира за Купата на България
Славия е първият финалист в турнира за Купата на България
Лидерите на България, Румъния, Гърция и Сърбия се срещнаха в Букурещ
Лидерите на България, Румъния, Гърция и Сърбия се срещнаха в Букурещ