Европейският съюз осъди военните действия на Турция в Северна Сирия и призова държавите-членки, които изнасят оръжие за Турция, да спрат доставките си. Министрите на външните работи от Евросъюза, които заседават днес в Люксембург, за пореден път призоваха Анкара да прекрати военните действия и да изтегли силите си. До налагането на санкции обаче не се стигна. Още от Десислава Апостолова.

До налагане на санкции от страна на Европейския съюз спрямо Анкара не се стигна. Не се стигна и до единно решение да има общо ембарго на целия Европейския съюз, тъй като както стана ясно от срещата на външните министри, това е решение, което трябва да вземат отделните правителства.

Сред държавите, които са спрели оръжейните доставки за Турция, или са заявили готовност за това са Германия, Франция, Италия, Испания, Финландия. Австрия го обмисля. До края на седмицата ще се събере работна група, която ще координира всички тези действия, но засега единно действие от страна на Европейския съюз няма.

Европейските министри подчертаха за пореден път, че Турция е ключов партньор на Европейския съюз. Същото каза и българският външен министър Екатерина Захариева, която подчерта отново, че има 300 километра граница в Турция и затова диалогът с Анкара трябва да остане отворен.

Външните министри от ЕС не се споразумяха за налагането на икономическисанкции срещу Турция, както настояваха някои държави-членки като Швеция.

Жозеп Борел - външен министър на Испания и бъдещ първи дипломат на ЕС: Ние не притежаваме магически сили, но това, което можем да направим, е да упражним целия възможен натиск, за да спрем тези действия. Вярваме, че не това е начинът за решаване на проблемите.

Министрите на външните работи призоваха държавите, които изнасят оръжие за Турция, да спрат износа си. Турция обаче е член на НАТО и това усложнява ситуацията.

Жан Аселборн - външен министър на Люксембург: От днес сутринта има коалиция между кюрдите и войските на Асад. Това означава, че една държава - член на НАТО се бие срещу Асад, който де факто е президент на Сирия. Знаете че, че чл. 5 от договора за НАТО казва, че ако една държава-член на Пакта е нападната, останалите трябва да я защитят.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също заяви днес, че Турция е важна за пакта и Алиансът не трябва да губи единството си в борбата срещу Ислямска държава.

Сирийски войски заемат позиции на десетки километри от границата с Турция

Сирийски войски заемат позиции на десетки километри от границата с Турция

Сирийски правителствени войски заемат позиции в севера на страната след споразумение с кюрдските сили за противодействие на турската операция в района...