300-годишен дъб е българският представител в конкурса "Европейско дърво на годината 2019". Вече започна гласуването, което ще определи победителя в инициативата.

Българският представител в конкурса "Европейско дърво на годината" се намира в трънското село Рани луг. Той беше избран след конкурс, организиран от Фондация "Екообщност" и събра над 1200 гласа в своя подкрепа. Сега обаче предстои голямото гласуване, което ще продължи до 28 февруари.


Любомира Колчева - директор на фондация "Екообщност":"Нашето дърво тази година е вековен цер. Той се намира в двора на църквата в село Рани луг, Трънско. И по исторически данни, това, което са ни представили хората, които са номинирали дървото, в тази църква е било първото килийно училище. Така, че явно си е имало своето място в живота на селото, бидейки до църквата като знаково място, то се почита от местните хора и до днес".

Конкурсът се организира за девета поредна година. Този път има нов момент в регламента - всеки може да гласува за две дървета. Победителят ще бъде обявен на 19 март на специална церемония в Брюксел.

Гласуването ще продължи до края на февруари, а всички ние можем да подкрепим българския представител на адрес: www.treeoftheyear.org.