НОВИНИ

Европейско изложение на 1200 уникални пернати

Повече от 40 породи гълъби и 6 породи кокошки се отглеждат у нас. Днес любителите на птици можеха да видят 1200 уникални пернати на изложение у нас. Европейската изложба, която е и първа по рода си, представя гълъби, кокошки и водоплаващи птици, отглеждани на Балканите.

Милена Кирова
от Милена Кирова
16:36, 26.02.2016
Чете се за: 01:08 мин.
Още
Европейско изложение на 1200 уникални пернати

Те са наперени, с пъстри премени или модерни прически. Някои чуруликат, други им припяват. Едно е сигурно- всичките са впечатляващи. У нас се отглеждат над 40 породи гълъби.

д-р Христо Луканов, зам.-председател на Съюза на гълъбовъдите и развъдчиците на дребни домашни животни
"Различни породи превъртачи има. Това са гълъби, които в процеса на полет правят своеобразни салта".

Единствен в света с атрактивното си оперение, българският огледален ролер е истински шампион по салта. Награди не се печелят лесно, селекционерите инвестират много време и средства. Затова организаторите са категорични- изложението е жизненоважно за запазване на генетичния фонд на домашните птици.

Бойка Маринска, председател на Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите към НС:
"Финансиране се осигурява от Европейските фондове за дивите птици, а за питомните птици не се осигурява такова, но е възможно от националния бюджет на България да се задели някакъв фонд, някакви средства, с които биха могли да се организират такива събития".

Елегантни и екстравагантни са и породите кокошки. Качулати и гащати са бреговските кокошки, струмските имат и брада.

На какви критерии отговарят гълъбите-шампиони от изложението:

Птиците трябва да отговарят на общите критерии на Европейската асоциация. Всяка има пръстен на крака-той има индивидуален номер, който остава за цял живот. Птицата трябва да бъде в добра изложбена кондиция и не на последно място трябва да отговаря в максимална степен на стандарта на съответната порода. Критериите са признати от Европейската асоциация или от съответната страна, от която произлиза породата. Там най-продробно са описани в детайли всички външни характеристики, на които тя трябва да отговаря, включително и цветове.

Най-атрактивни за масовия посетител кокошки са бреговските. Те са изцяло декоративна българска порода, която се отличава с пъстроцветно оперение и кокетна визия, защото са качулати и гащати.

Катунските кокошки са своеобразен гигант сред домашните птици. Петлите достигат 7 килограма.

Шуменската кокошка е с изключително интересна генетика. Това е най-старата българска порода кокошки, която е оцеляла до днес. Първите сведения за нея датират от началото на 20-ти век.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Другите новини
Другите новини
 За отраженията в огледалата на властта. Кой какво вижда?
За отраженията в огледалата на властта. Кой какво вижда?