София е получила подкрепата на Европейската комисия за продължаването на третата линия на метрото и за закупуване на нови влакове. Това стана ясно след среща в Брюксел между кмета на столицата Йорданка Фандъкова и европейския комисар по регионалната политика Корица Крецу. В Брюксел Фандъкова участва и в кръгла маса, посветена на равнопоставеността на половете в управлението на големите градове.

Още подробности вижте от Десислава Апостолова.

Кметът на София Йорданка Фандъкова благодари на комисар Крецу за нейната подкрепа на големите градове, които правят така, че европейските средства стигат до хората.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Проектите за метрото, за градския транспорт, градската среда и управление на отпадъците са големите проекти за София, които ни помогнаха бързо да променим средата в града. Разговаряхме за всички тях и разбира се, за големия проект за метрото. Получихме за пореден път подкрепа от комисар Крецу за продължаване на третата линия на метрото и закупуването на нови влакове, както с възможностите на този програмен период, така и за следващите.

Според Фандъкова първите 8 км от третия лъч на метрото ще бъдат пуснати до края на годината. Кметът коментира, че в периода между 2014 и 2020 г. столицата е защитила около 930 милиона евро европейско финансиране за 48 проекта.

Метрото има вече над 40 км метролинии, 35 станции и заема дял от 34% в системата на градския транспорт. Между 2007 и 2013 г. София е получила от Брюксел един милиард евро безвъзмездни европейски средства, с които са изпълнени 89 проекта.

В Брюксел кметът на София участва и в конференция за жените в управлението на градовете. В момента само 15 на сто от европейските кметове са жени.

Метрото ще стига полите на Витоша

Метрото ще стига полите на Витоша

На днешното си заседание Общинският съвет прие предложение за промяна на Общия устройствен план на София, за да стане възможно удължаването на метрото...