НОВИНИ

Европодкрепа за третата линия на метрото и за нови влакове в София

София е получила подкрепата на Европейската комисия за продължаването на третата линия на метрото и за закупуване на нови влакове. Това стана ясно след среща в Брюксел между кмета на столицата Йорданка Фандъкова и европейския комисар по регионалната политика Корица Крецу. В Брюксел Фандъкова участва и в кръгла маса, посветена на равнопоставеността на половете в управлението на големите градове. Още подробности вижте от Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:18, 07.03.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Кметът на София Йорданка Фандъкова благодари на комисар Крецу за нейната подкрепа на големите градове, които правят така, че европейските средства стигат до хората.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Проектите за метрото, за градския транспорт, градската среда и управление на отпадъците са големите проекти за София, които ни помогнаха бързо да променим средата в града. Разговаряхме за всички тях и разбира се, за големия проект за метрото. Получихме за пореден път подкрепа от комисар Крецу за продължаване на третата линия на метрото и закупуването на нови влакове, както с възможностите на този програмен период, така и за следващите.

Според Фандъкова първите 8 км от третия лъч на метрото ще бъдат пуснати до края на годината. Кметът коментира, че в периода между 2014 и 2020 г. столицата е защитила около 930 милиона евро европейско финансиране за 48 проекта.

Метрото има вече над 40 км метролинии, 35 станции и заема дял от 34% в системата на градския транспорт. Между 2007 и 2013 г. София е получила от Брюксел един милиард евро безвъзмездни европейски средства, с които са изпълнени 89 проекта.

В Брюксел кметът на София участва и в конференция за жените в управлението на градовете. В момента само 15 на сто от европейските кметове са жени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Национален траур за жените жертви на домашно насилие в Португалия
Национален траур за жените жертви на домашно насилие в Португалия
АБВ: Пряката доставка на руски газ за Европа е въпрос на национален интерес
АБВ: Пряката доставка на руски газ за Европа е въпрос на национален интерес