НОВИНИ

Евроскептичната партия на Матео Салвини спечели евроизборите в Италия

Евроскептичната партия "Лига" на вицепремиера антиемигрант Матео Салвини печели изборите в Италия, показват екзит половете. Изненадващо, втора е лявоцентристката "Демократическа партия", а трета - популистката формация "Пет звезди", която управлява Италия в коалиция със Салвини. Изборите в страната преминаха при активност от 61%.

Александър Марков
от Александър Марков
20:56, 27.05.2019
Чете се за: 01:38 мин.
По света

Управляващата национал-популистка партия на Матео Салвини спечели изборите с 33% подкрепа и праща 28 евроскептични депутати в ЕП.

Голямата изненада е второто място на левоцентристите от Демократическата партия с около 24%. Трета е другата съуправляваща партия - популистите от "Пет звезди" на вицепремиера Луиджи ди Майо. "Форца Италия" на бившия италиански премиер Силвио Берлускони и крайнодесните "Италиански братя" са на четвърто и пето място.

Защо една от страните основателки на ЕС се откъсва все повече от него, вижте в репортажа:

;

Минути, след като стана ясно, че евроскептичната съуправляваща партия "Лига" на вицепремиера-антиемигрант Матео Салвини печели убедително изборите, "Капитанът" обяви: започва нов Ренесанс за Европа.

Матео Салвини, вицепремиер и лидер на "Лига" - "Лига" е първа политическа сила в Италия, но Марин Льо Пен печели във Франция, Фараж печели във Великобритания... Това е знак, че Европа се променя. Милиони европейци ни показаха, че имаме мисия - да насочим дебата за Европа в правилната посока.

Големият губещ са популистите "Пет звезди", чийто резултат се срива катастрофално: от 32% на миналогодишните парламентарни избори до 15% сега, което е загуба от 4 млн. привърженици.

Луиджи ди Майо, вицепремиер и лидер на "Пет звезди": За нас евроизборите бяха тежък урок. Ще си вземем поуки и ще продължим напред.

"Сенки над Италия", "Лига" лети" - заглавията в медиите са красноречиви. Евроизборите промениха баланса в италианската политика: водеща е "Лига", а не "Пет звезди".

Алдо Папаро, Университет за социални науки "Луис Гуиод Карли", Рим: Сравнявайки сегашните с резултатите от парламентарните избори преди една година, "Лига" печели поне 10% отгоре, а "Пет звезди" губят толкова. Така че само за една година имаме огромна промяна.

Според анализатори, шансовете Италия да роди нов интернационал от националисти в ЕП са минимални, но не невъзможни.

Франческо Галиети, политически анализатор, "Полиси Сонар", Рим - Не мисля, че Льо Пен, Салвини и Орбан имат много общо: техният дневен ред е различен и често влизат в конфликт. Но общата им цел е разглобяването на настоящата европейска центристка структура. Те ще "взривят къщата отвътре", когато се гласува новата Европейска комисия.

Според професора по политически науки Франко Павончело, успехът на Салвини е феноменален. Нито една партия след Християндемократическата в Италия не е печелила с такъв резултат. Въпросът сега е дали ще се разпадне коалицията между "Пет звезди" и "Лига".

Проф. Франко Павончело, преподавател в университета "Джон Кабът", Рим: Не мисля, че в историята на политиката е имало ситуация като тази: в коалиционно правителство мнозинството на "Пет звезди" се прехвърли изцяло към "Лига". Оттук - съдбата на правителството е сложна. И двете партии не искат да разпуснат кабинета, но пък сега е моментът Салвини да изпълните своите цели. Той ще се изкуши да състави нова дясна коалиция с "Форца Италия" на Берлускони и "Италиански братя" на Джорджия Мелони.

Според прогнозите новият Алианс на нациите и народите на Салвини в ЕП ще бъде шеста политическа сила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експертна комисия разследва самолетната катастрофа до Ихтиман
Експертна комисия разследва самолетната катастрофа до Ихтиман
Цените на 90 клинични пътеки ще бъдат увеличени
Цените на 90 клинични пътеки ще бъдат увеличени