Победителят - партията на милиардера Андрей Бабиш, ще трябва да намери коалиционен съюзник. Задачата е трудна - някои от формациите вече отказаха да преговарят с него. Сред тях е Пиратската партия, която за първи път влиза в камарата на депутатите и то с 22 представители.

„АНО“ или „да“ на чешки, обещава по-ниски данъци и по-малко бюрокрация. Бабиш смята, че Прага трябва да търси партньори извън Вишеградската група, за да на намери консенсус по въпроси като миграцията и качеството на храните. Въпреки че критикува еврото, чешкият Тръмп, както го наричат, никога не е искал страната му да напусне Евросъюза.

Андрей Бабиш, лидер на партия АНО: Ние сме силна част от Европейския съюз и НАТО. Ще съм благодарен,ако хората спрат да се страхуват, че сме ориентирани на изток. Европейският съюз трябва да спре да говори за Европа на две скорости.
Андрей Бабиш, лидер на партия „Ано“
Андрей Бабиш, лидер на партия „Ано“ © БТА

Вторият по богатство чех ще трябва да си намери коалиционен партньор. Достатъчна е една партия. Бабиш вече отказа да се съюзи с крайнодесните и комунистите. Вторите в изборите пък не желаят преговори с него. Пиратите също.

Иван Бартош, председател на Пиратската партия в Чехия: Господин Бабиш и служителите на Агроферт, които са в партията муя не са партньори за преговори за коалиция.

Става дума за компанията на Бабиш, в хранително-вкусовия, аграрния и медийния бизнес която той прехвръли в доверителен фонд след критики за конфликт на интереси. Някои политици отказват да съставят кабинет с него заради разследване срещу предприемача във връзка със вероятна злоупотреба с евросубсидии за 2 милиона евро за земеделски и конферентен център. Бабиш отрича обвиненията.

Лидерът на антимигрантската партия е готов за разговори.

Томио Окамура, председател на партия „Свобода и директна демокрация“: Ще преговаряме с всички, които искат да следват нашата политика.

Окамура получи изненадваща подкерпа предвид рекордно ниската безработица и почти пълната липса на мигранти в Чехия.