НОВИНИ

Евростат: Българинът яде най-евтиното месо в Европа

България е една от страните, в които се консумира най-евтиното месо в ЕС, показват данни от анализ на Евростат под надслов "Да си направим барбекю", за цените на пазара на месото през 2016 г.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
08:45, 24.08.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас
евростат българинът яде евтиното месо европа

Българинът харчи средно по 56 на сто на година за консумация на различни видове месо, при среден показател за ЕС - 100 процента, като по-евтино барбекю се открива само в Полша - 53 на сто от средноевропейските цени.

По данни на НСИ през миналата година средната консумация на месо на лице от домакинството е била 32 кг на човек.

Най-предпочитаното за консумация месо от българина остава пилешкото - по 12 кг средно на лице годишно. Следват: свинско - 10 кг, кайма смес - 7 кг, говеждо или агнешко - по 1 кг, от други животни - 2 кг и др.

Продължава тенденцията на спад на консумацията на говеждо и агнешко месо, като причините са по-високите цени на този вид месо, ниската покупателна способност на българите, както и липсата на традиции в консумацията на такова месо, отчитат експерти.

Пак според тях, родното производство на птиче месо задоволява около 60 на сто от пазара на месо у нас и съставлява повече от половината от търсенето на месо в страната. С промишлено производство на птиче месо се занимават над 100 ферми в страната.

Над 60 ферми отглеждат стопанства с по над 1000 животни за свинско месо, а големите производители на свинско с над 20 000 глави са около 5-6, показват данни на експертите.

Според тях консумацията на месо в страната през 2020 г. ще достигне около 38-40 кг на човек от населението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди България Макрон ще посети и Румъния
Преди България Макрон ще посети и Румъния
Четири плажа във Варна са първенци по чистота на морската вода
Четири плажа във Варна са първенци по чистота на морската вода