Българите харчат най-много пари за храна. След това се нареждат разходите за сметки за дома. Това сочи анализ на „Евростат“ за финансовите характеристики на домакинствата в Европейския съюз през последната година.

Най-много обичат да похапват в България, Румъния, Латвия и Естония. Според анализа на „Евростат“ през 2017 г. 30% от разходите на българите са за храна.

Даже и 40. Ние сме 4 човека и просто за храна отиват повече пари. Приблизително между 500 и 600 лв.
В нашето семейство храната е повече, защото са разумни другите сметки. Така че общо взето, ако се сравни за консумативи като ток, вода и т.н.
Евростат: За 10 години България е намаляла с 416 000 души

Евростат: За 10 години България е намаляла с 416 000 души

Негативната демографска картина се допълва и от факта, че населението ни все повече застарява - каква е ситуацията в страната към днешна дата и какво...

© БНТ

В сравнение с храната, българите дават два пъти по-малко пари за поддръжка на дома като ток, вода, газ и отопление. Същите сметки са донесли най-голям разход за европейските ни съседи.

Първо сметките гледам да оправя. Парно, разноски по апартамента най-вече. Гориво.
© БНТ
Евростат: Българинът харчи най-малко в ЕС за книги

Евростат: Българинът харчи най-малко в ЕС за книги

Българинът харчи най-малко в ЕС за вестници, книги и канцеларски материали. Дъното на класацията българските потребители споделят с гръцките. Най-мног...

За транспорт и социални осигуровки българинът е отделил около 7% от доходите си.

За сравнение, в повечето европейски страни харчат за придвижване от едно място до друго повече отколкото за храна.

Анализът на „Евростат“ показва, че българинът не е сред най-суетните. Едва 4% от разходите му са за облекло и обувки. Толкова е похарчил и за цигари, алкохол и култура.

С процент повече е разходът за здравеопазване.

© БНТ