НОВИНИ

Евростат: България е сред държавите с най-малко незаети работни места в ЕС

През последното тримесечие на 2017 свободните работни места в зоната на единната евровалута са били два процента, което сочи увеличение в сравнение с предходното тримесечие, когато процентът е бил 1,9. В четвъртото тримесечие на 2016 незаетите работни места в държавите, които ползват еврото, са били 1,7 на сто, сочат данни, публикувани от Евростат.

bnt avatar logo
от БГНЕС
17:50, 16.03.2018
Чете се за: 00:22 мин.
У нас
евростат българия сред държавите незаети работни места

В целия ЕС незаетите работни места са 2 на сто през четвъртото тримесечие на м.г., но през последните три месеца на 2016 процентът е бил 1,8.

В еврозоната свободните работни места в промишлеността и строителството през последното тримесечие на 2017 са били 1,7%, а в сферата на услугите – 2,3 на сто. В целия ЕС на 28-те процентите са съответно 1,8 и 2,3.

Сред страните членки, за които има налични данни за сравнение, през последното тримесечие на м.г.най-много са незаетите работни места в Чехия (4,4%), Белгия (3,4%), Германия (2,8%), Холандия и Великобритания – по 2,6%. На другия полюс са Гърция с 0,1%, Испания (0,7%), България и Португалия – по 0,8 на сто.

Сравнени с показателите отпреди година, процентите за България и Испания остават стабилни, а в Гърция и Румъния спадат с по 0,2 процентни пункта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Софийският областен управител отказа среща с Московския губернатор
Софийският областен управител отказа среща с Московския губернатор
Българските читалища започват кампания за възстановяване на киносалоните
Българските читалища започват кампания за възстановяване на киносалоните