Негативната демографска картина се допълва и от факта, че населението ни все повече застарява - каква е ситуацията в страната към днешна дата и какво бъдеще очертава статистиката - отговаря репортерът на БНТ Милена Кирова.

Населението на страната ни се топи. Числата показват: ако през 2007 г. у нас са живеели 7,5 милиона души, то днес те са 7,1 милиона. Или иначе казано - все едно хората от цяла една област - Бургас - вече ги няма.

Прогнозите за бъдещето също не са оптимистични. Очакванията са през 2020 г. населението да спадне под 7 милиона.

20 години по-късно - до 2040 - вече ще сме около 6 милиона, а до 2050 година - около 5,8 милиона.

Освен че намалява, населението и застарява.

През миналата година българите на възраст над 65 и повече години са били близо милион и половина или 20 процента от общия брой на живеещите у нас. Децата до 15 години са около милион, който се равнява на 14 на сто от населението. Тези данни очертават сериозен дисбаланс - а неговото изражение в хора и техните истории се вижда най-добре в Северозападна България, както разказва Илиана Минковска.

© БНТ

Село Мало Пещене в община Враца е пример за това с какви темпове намалява населението на България извън големите градове и в най-бързо обезлюдяващия район - Северозападния.

В момента хората с постоянно местожителство тук са едва 41, а само преди три десетилетия са били 12 пъти повече.

Жители на село Мало Пещене с носталгия си спомнят предишните времена, когато са имали и магазин, и редовни автобусни превози.

Василка Николова Сега магазинът работи по два часа през ден, плануваме хляба, а превози няма, за да стигна до града, трябва да викам такси.

Според статистиката Мало Пещене бавно, но сигурно върви към закриване.

Иван Стоянов, кметски наместник: Селото е имало над 500 човека, 1990-а стигат 130, 2001-а - са 70 човека, няма да изчезне в близко бъдеще, докато има хора от Враца, когато се пенсионират, идват си на село, то е на тихо и спокойно място, идеално за почивка.

Семейство Иванови са пенсионери и всяка пролет се завръщат при градинката и кошерите в двора. Споделят, че средната възраст в селото е по-голяма от тяхната.

Петко Иванов:О, Боже! От мене нагоре, а аз съм на 75.

От десетилетия в село Мало Пещене единственият нов живот идва с двойката щъркели, които задължително отглеждат по две рожби в гнездото.

На този фон в европейски мащаб за 10 години населението на нашия континент се е увеличило с 11 и половина милиона.

© БНТ