По случай международния ден на статистиката, Националният статистически институт (НСИ) разпространи обща картина на живота на мъжете и жените на Стария континент. Тя представя на кратко живота на двата пола, както у нас, така и в останалите страни членки на Евросъюза.

Жените в Европейският съюз напускат дома на родителите си средно две години по-рано от мъжете, показват данните на Евростат. В същото време самотните майка са седем пъти повече от самотните бащи, а мъжете са по-склонни да смятат, че са в добро здраве в сравнение с жените. Това показват малка част от заключенията направени от проучване на Стария континент. Интересен факт е, че въпреки различията между двата пола, те се чувстват еднакво удовлетворени от живота.

Статистиката показва още, че по-голям дял от жените, отколкото мъжете са с висше образование. Точно една трета са високообразованите жени, при мъжете показателят е 29 на сто. Данните показват още, че продължава така нареченето неравенство на пазара на труда. От Евростат са изчислили, че жените печелят с 16% по-малко от мъжете, а броят на жените началници е с два пъти по-нисък.

Когато се говори за семейни задължения и свободно време, показателите между двата пола са коренно различни. Така например 79% от жените домакинстват и или готвят, а при мъжете този показател е 34 на сто. Жените са тези, които четат повече и ходят на театър.

Мъжете ядат не само повече, но също така пият, пушат и употребяват алкохол повече от жените. Над половината от силния пол на Стария континет е с наднормено тегло, докато този показател при жените е 44 на сто.