НОВИНИ

Евростат: Мъжете живеят при мама и тате две години повече от жените

По случай международния ден на статистиката, Националният статистически институт (НСИ) разпространи обща картина на живота на мъжете и жените на Стария континент. Тя представя на кратко живота на двата пола, както у нас, така и в останалите страни членки на Евросъюза.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:09, 18.10.2017
Чете се за: 00:43 мин.
По света
евростат мъжете живеят мама тате две години повече жените

Жените в Европейският съюз напускат дома на родителите си средно две години по-рано от мъжете, показват данните на Евростат. В същото време самотните майка са седем пъти повече от самотните бащи, а мъжете са по-склонни да смятат, че са в добро здраве в сравнение с жените. Това показват малка част от заключенията направени от проучване на Стария континент. Интересен факт е, че въпреки различията между двата пола, те се чувстват еднакво удовлетворени от живота.

;

Статистиката показва още, че по-голям дял от жените, отколкото мъжете са с висше образование. Точно една трета са високообразованите жени, при мъжете показателят е 29 на сто. Данните показват още, че продължава така нареченето неравенство на пазара на труда. От Евростат са изчислили, че жените печелят с 16% по-малко от мъжете, а броят на жените началници е с два пъти по-нисък.

;

Когато се говори за семейни задължения и свободно време, показателите между двата пола са коренно различни. Така например 79% от жените домакинстват и или готвят, а при мъжете този показател е 34 на сто. Жените са тези, които четат повече и ходят на театър.

Мъжете ядат не само повече, но също така пият, пушат и употребяват алкохол повече от жените. Над половината от силния пол на Стария континет е с наднормено тегло, докато този показател при жените е 44 на сто.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уникална лековита минерална вода има в село Елешница
Уникална лековита минерална вода има в село Елешница
Манастирът “Свети Лука” край Кюстендил чества храмовия си празник
Манастирът “Свети Лука” край Кюстендил чества храмовия си празник