НОВИНИ

Евровотът продължава в Ирландия и Чехия

Гласуването на изборите за Европейски парламент продължава и днес в Ирландия и Чехия. Утре правото си на глас ще упражнят в Латвия, Малта и Словакия. Гражданите в останалите страни от Европейския съюз, включително и България, ще гласуват в неделя. Великобритания и Холандия бяха първите, където се проведе евровотът.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:12, 24.05.2019 (обновена)
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Проевропейските партии в Холандия се представиха добре на европейските избори, за разлика от популистките антиевропейски партии, показват екзит половете в страната.

Социалдемократическата Партия на труда на Франс Тимерманс е големият победител с 5 места в следващия Европарламент, вместо досегашните 3.

Франс Тимерманс, Партия на труда и кандидат за председател на ЕК: Има нужда от различен Европейски съюз. Евросъюз, който се бори много по-силно срещу климатичните кризи. Европейски съюз, който разбира, че има нужда да се направи повече в социален аспект.

Дясноцентристката Народна партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте ще има четири места, вместо досегашните три. Толкова ще бъдат и депутатските кресла на консервативния Християндемократичен апел, който е част от Европейската народна партия.

Марк Рюте, министър-председател: Най-вече съм щастлив, че визията ми за Европа донесе успех на моята партия.

Трима депутати ще има и новата дяснопопулистка партия в Холандия Форум за демокрация на Тиери Боде. Другата популистка Партия на свободата на Герд Вилдерс губи влияние и ще има само едно депутатско място. Общо 11 партии ще си разделят 26-те депутатски места на Холандия.

Тиери Боде, лидер на Форум за демокрация: Изглежда, че имаме разочароващ резултат, защото някои прогнози сочеха, че ще сме най-голямата партия, но това не се случи. С повече от 10% електорална подкрепа продължаваме с плановете да създадем евроскептичен алианс в Европейския съюз.

Във Великобритания резултатите от гласуването ще бъдат обявени в неделя, но очакванията са партията на Найджъл Фарадж да изпрати най-много евродепутати в Брюксел.

Междувременно са постъпили сигнали, че стотици граждани на страни от ЕС са били върнати от избирателните секции на Острова.

Според британската избирателна комисия правителството не й е дало достатъчно време за подготовка за участието в изборите за Европейски парламент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българска парламентарна делегация на аудиенция при папата за 24 май
Българска парламентарна делегация на аудиенция при папата за 24 май
Влак се запали край гара Роман, няма пострадали пътници
Влак се запали край гара Роман, няма пострадали пътници