Гласуването на изборите за Европейски парламент продължава и днес в Ирландия и Чехия. Утре правото си на глас ще упражнят в Латвия, Малта и Словакия. Гражданите в останалите страни от Европейския съюз, включително и България, ще гласуват в неделя. Великобритания и Холандия бяха първите, където се проведе евровотът.

Проевропейските партии в Холандия се представиха добре на европейските избори, за разлика от популистките антиевропейски партии, показват екзит половете в страната.

Социалдемократическата Партия на труда на Франс Тимерманс е големият победител с 5 места в следващия Европарламент, вместо досегашните 3.

Франс Тимерманс, Партия на труда и кандидат за председател на ЕК: Има нужда от различен Европейски съюз. Евросъюз, който се бори много по-силно срещу климатичните кризи. Европейски съюз, който разбира, че има нужда да се направи повече в социален аспект.

Дясноцентристката Народна партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте ще има четири места, вместо досегашните три. Толкова ще бъдат и депутатските кресла на консервативния Християндемократичен апел, който е част от Европейската народна партия.

Марк Рюте, министър-председател: Най-вече съм щастлив, че визията ми за Европа донесе успех на моята партия.

Трима депутати ще има и новата дяснопопулистка партия в Холандия Форум за демокрация на Тиери Боде. Другата популистка Партия на свободата на Герд Вилдерс губи влияние и ще има само едно депутатско място. Общо 11 партии ще си разделят 26-те депутатски места на Холандия.

Тиери Боде, лидер на Форум за демокрация: Изглежда, че имаме разочароващ резултат, защото някои прогнози сочеха, че ще сме най-голямата партия, но това не се случи. С повече от 10% електорална подкрепа продължаваме с плановете да създадем евроскептичен алианс в Европейския съюз.

Във Великобритания резултатите от гласуването ще бъдат обявени в неделя, но очакванията са партията на Найджъл Фарадж да изпрати най-много евродепутати в Брюксел.

Междувременно са постъпили сигнали, че стотици граждани на страни от ЕС са били върнати от избирателните секции на Острова.

Според британската избирателна комисия правителството не й е дало достатъчно време за подготовка за участието в изборите за Европейски парламент.

Евровотът стартира с изборите в Холандия и Великобритания

Евровотът стартира с изборите в Холандия и Великобритания

Изборите за Европейски парламент започнаха официално с отварянето на секциите в Холандия и Великобритания. Британците, заедно с холандците, са първите...