Спряно е умъртвяването на животните в боляровското село Шарково, съобщава Българското национално радио. В момента протестиращи са направили блокада и жива верига и пазят последното стадо в селото. Протестиращите не допускат ветеринарите и изчакват отмяна на заповедта на изпълителния директор на Българската агенция за безопасност на храните Дамян Илиев за умъртвяването на животните. Сред протестиращите е и лидерът на БСП Корнелия Нинова. В селото остава да бъдат избити още около 300 животни.

Причината за умъртвяването на животните е открито огнище на чума по дребните приживни животни в района. Според местните собственици на животни овцете и козите им не дават показания на болестта.

© БТА / АРХИВ

От община Болярово обмислят как да съдействат на животновъдите за решаване на възникналите проблеми след умъртвяването на стадата, обясни по-рано днес пред камерата на БНТ кметът на община Болярово Христо Христов:

Христо Христов, кмет на община Болярово: Остават много въпросителни дали реално са били болни животните второ пропуснатите ползи по какъв ред и начин допълнително ще се плащат, трето имат сключени с общината договори за пасища за които те трябва да имат животни иначе те ще загубят и там от субсидиите.

Продължава евтаназирането на животни в Ямболско, протестите не спират

Продължава евтаназирането на животни в Ямболско, протестите не спират

Приключва евтаназирането на последните животни в село Шарково заради чума по овцете и козите. Паралелно с това протестите срещу умъртвяването на живот...

От средата на юни, когато за първи път беше регистрирана чумата по дребните преживни животни, само в община Болярово са евтаназирани над 1800 животни.

От понеделник - 16 юли - започва изплащането на обезщетенията на земеделските стопани за евтаназираните овце и кози в огнищата с чума в Ямболска и Бургаска области.

Вчера премиерът Бойко Борисов изпрати земеделския министър Румен Порожанов при стопаните от селата, в които евтаназират домашни животни. Завишени обезщетения за животновъдите от община Болярово, чиито животни бяха умъртвени, обеща на място Порожанов. Те могат да избират дали да получат парични обезщетения за избитите си животни, или да получат съдействие да възстановят стадата си с нови животни.

Стопаните на унищожените животни от Шарково може да получат нови

Стопаните на унищожените животни от Шарково може да получат нови

Унищожаването на овце и кози ще продължи до пълното премахване на вируса на чума по добитъка. Земеделският министър Румен Порожанов отиде в засегнатит...